Джобни за седмица или на ден: как да научим децата да пестят?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Джобни за седмица или на ден: как да научим децата да пестят?


Веднага настръхвате, през ума ви започват да минават страхотии. Да, дрогата може да бъде причина тийнът да иска повече пари. Внимателно проверете тази версия.

Но е вероятно да се е появила друга страст – от противоположния пол, със и за която вървят повече харчове. Нали с гаджето трябва да седнеш в кафене, да отидеш на кино, да се разкрасиш, особено ако си момиче.

Гаджето наистина е нов етап в живота на вашия тийн, но и без него се налага да обсъдите финансови въпроси. Поговорете подробно, чуйте защо и за какво не стигат джобните. Тогава преценете дали трябва и дали можете да ги увеличите.

При всички положения вече е по-добре да се договорите за седмична сума, която давате наведнъж

Тийнът е достатъчно голям, за да го оставите сам да си разпределя джобните. Ако иска, нека да си ги похарчи наведнъж. Само предупредете, че други няма да получи. Естествено, ако му се е наложила извънредна покупка на нещо за училище, ще му възстановите парите.

Финансовите експерти съветват да определите и две месечни суми – една за забавления, втора за по-дребни покупки на дрехи и козметика. Тях също отпускайте накуп.

Недейте да следите отблизо тийна за какво харчи тези пари

Негова работа е дали ще си купи една-две тениски, или ще събира няколко месеца за дреха и обувки, които много желае. Оставете детето си да прави грешки – разходи, за които после ще съжалява. Фаловете ще го научат да управлява парите си.

По-сериозните покупки правете заедно, ако има риск вместо за ботуши или за зимни маратонки да похарчи парите за нещо друго. Тийнът вероятно ще се дърпа да го придружавате, но припомнете фала, заради който сте изпълнени с подозрения. Ако пък фал няма, тогава го не обиждайте със своята мнителност. Дори да прахоса отпуснатата сума не по предназначение, оставете го да походи малко с мокри крака, после му купете обувки и си удръжте парите от следващите месечни суми.

Понякога може да отпускате пари в аванс и да си ги удържате на разсрочено плащане няколко месеца

Това се налага най-често за забавленията. Щом тийнът мечтае да отиде на концерт на любимата си група, му дайте пари за билет, макар че надвишава месечната сума. После ги намалявайте от няколкото следващи суми.

Изглежда жестоко, но това също е ценен урок за управление на парите – когато човек си позволи по-сериозен харч за удоволствия, после се налага да забави темпото.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар