Дрянът – полезното растение, което пази здравето на космонавтите

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Дрянът е голям храст, достигащ до 5 – 7 м. височина. Цъфти много рано с обилни яркожълти цветове

дрянът
Плодовете му имат ценни лечебни свойства. Съдържат голямо количество витамин С (повече от лимоните). Заради противоскорбутните им свойства от тях се приготвя специална паста във вид на желе за космонавти и моряци при продължителни пътешествия. Освен това плодовете помагат много при разстройства, полезни са и за болни от захарен диабет, тъй като понижават нивото на кръвната захар и усилват ферментативната активност на задстомашната жлеза, като способстват за по-добрата преработка на храната.

С лечебна цел в народната медицина се използват не само плодовете, но и листата, корените и кората на дряна

Листата се събират през юни-юли, кората – в периода на сокодвижение, плодовете – при съзряване, корените – ранна пролет или есен. Листата, кората и корените се сушат на сянка, разстлани на сухо на тънък слой, а плодовете – в сушилня, при невисока температура. Срок на съхранение – 3 години.

Дренките имат противовъзпалително, затягащо, жлъчегонно, пикочогонно и бактерицидно действие

Отварата се използва като общоукрепващо и тонизиращо средство. Освен това подобряват храносмилането, увеличават апетита, нормализират артериалното налягане и налягането в съдовете на главния мозък, отстраняват главоболие, предотвратяват склероза.

Дренките, както и шипките, укрепват стените на съдовете, заздравяват капилярите, използват се при венозна недостатъчност, отоци на краката, възпаление на вените. Подобряват обменните процеси, помагат при ставни заболявания, подагра, при остро възпаление на пикочния мехур, цистит и др.

Настойка от цветове и листа в народната медицина е температуропонижаващо, бактерицидно средство при простудни заболявания.

От отварата от корен, смесен с ръжено брашно и мед, се правят компреси при циреи.

Сладкото от дренки е високовитаминен продукт и се препоръчва при простуда, грип, остри респираторни заболявания.

Сок от дренки е температуропонижаващо и противовъзпалително средство.

Противопоказания!

Да не се употребяват дренки при повишена киселинност на стомаха, при нервна превъзбуда и особено нощем, както и при индивидуална непоносимост.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар