Детските страхове: страхът от тъмното е страх от неопределеното

Често онова, което на възрастните изглежда съвсем обикновено, на децата им се струва удивително и дори плашещо

Scared


Случва се изведнъж родителите да забележат, че довчера жизнерадостното дете започва да се държи странно. Затваря се в себе си, замислено е, търси близостта на мама и татко, сякаш иска нещо да им каже, но в крайна сметка премълчава. В такива моменти възрастните трябва да се досетят, че е уплашено.

Обикновено децата се страхуват от самотата, от заключени помещения и най-вече от тъмното

Затова искат лампата в стаята им да свети цяла нощ.

Според психолозите първите прояви на страха от тъмното се забелязват във възрастта от 3 до 5. Детето вече е натрупало известен житейски опит, но все още представите му за случващото се наоколо са ограничени и това поражда тревожност. Периодът обикновено не трае дълго, но ако детето и на 6 продължава да се бои от тъмнината, трябва да обърнете внимание на проблема.

Не се ли преборите навреме с детския страх, той пуска корени и може дълго да влияе на настроението, апетита и общото състояние.

В никакъв случай не бива да засрамвате малкия човек за това, че се страхува, нито да му се присмивате. Напротив, убедете го, че да се боиш изобщо не е срамно.

Всъщност децата не се страхуват от тъмнината, а от онова, което може да се крие в мрака. Казано с други думи, страхът от тъмното е страх от неопределеното. За да се справите, трябва да конкретизирате страха и да му придадете форма.

Между другото попитайте детето какво според него има в една тъмна стая, кой живее на тъмно и т.н. После го помолете да нарисува описания образ или да го моделира от пластилин. Така страхът от нещо абстрактно се превръща в реален, конкретен физически обект, който е напълно във властта на детето. То може да постъпи с него, както намери за добре. Например да го направи по-малко страшен, като дорисува или му залепи някакви нелепи детайли.

Да нарисуваш страха си и да го направиш смешен е известен психологически подход

Той позволява на детето да почувства две неща. Първо, властта си над страха. Второ, да го погледне от нов ъгъл и да се убеди, че в действителност не крие особена опасност.

Друг начин за прогонване на детски страхове е терапията чрез приказки

Съвсем лесно е да я приложите в домашни условия. Потърсете или сами измислете приказка, където се разказва за онзи, от когото детето се страхува. С развитието на сюжета настъпват промени със страшника. Ако в началото е бил отрицателен герой, в края трябва да застане на страната на доброто. Така показва на детето, че не представлява опасност, че то не бива да се плаши от него.

Може да натоварите главния герой на приказката с чувствата, които изпитва в реалния живот самото дете

Това ще му даде възможност да оцени ситуацията отстрани и по-бързо да се справи с нея. Предложете му само да съчини история, в която героят също се бои от тъмното. Подходът е добър и за-щото ще ви позволи да видите докъде се простират границите на страха. Разпитвайте детето за този герой, например какви са причините да се бои. Така то ще говори за себе си.

Някои психолози съветват да дадете възможност на детето да унищожи страха си

Например да скъса рисунката или да смачка пластилиновата фигурка. Други обаче са на мнение, че не си струва това да се прави. Страхът е естествена човешка емоция и като всички останали играе важна роля в живота. По-добре обяснете на детето, че благодарение на страховете си хората изграждат чувство за самосъхранение, предпазливост и т.н.

Заедно с това трябва непременно да го научите да управлява страха си. Добър ефект има превръщането на детето в обекта на неговия страх. Предложете например да заръмжи като чудовището, от което се бои. Така ще се убеди, че щом и то притежава немалка сила, няма защо да се страхува.

Имайте предвид, че често дете, което таи в себе си страхове, губи увереност в собствените сили и привиква към етикета „страхливец“. Това му пречи да признае страховете си дори пред близки хора. Да поправите нещата ще ви помогнат игрите, в които детето получава роля и статут на смелчак, на защитник на по-слабите.

Понякога страховете са свързани с трудности при заспиването, затова създавайте ритуали преди сън

Може да е четене на приказка или друго, което действа успокояващо и кара детето да се чувства защитено. Пазете го от обилно хранене преди лягане, от твърде активни игри и продължително гледане на телевизия.

Не му позволявайте да гледа страшни филми, предпазвайте го от стрес и участие в конфликти, за да не допускате да го тормозят страхове.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар