Златна кръвна група – най-рядката в света, само 43 души са родени с нея

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всички знаем, че има четири кръвни групи – A, B, AB и 0. Кръвната група на човек зависи най-вече от генетиката, но и от групата хора, към която принадлежи.

Повечето хора имат Rh положителна група, а тези с отрицателен съставляват само 15% от населението.

Въпреки това, освен тези, има и други вариации на кръвните групи, като най-редките сред тях са само 43-ма души по целия свят.

Тази кръвна група е наистина рядка и когато за първи път е открита през 1961 г., лекарите смятали, че ембрионът с тази кръвна група ще умре в утробата.

Кръвта се състои от червени и бели кръвни клетки, тромбоцити и плазма. Всяка част има своя собствена роля, но червените кръвни клетки са тези, които определят кръвната група.

На повърхността на тези клетки се намират протеини, наречени антигени. Наличието или отсъствието на определени антигени определя кръвната група. Например, тези с кръвна група А имат само А антигени, тези с кръвна група В имат антигени В, тези с АБ група блот и двете, а тези с 0 нямат никакви.

Червените кръвни клетки имат друг антиген, наречен RhD протеин. Когато кръвта има RhD протеин, той е положителен, а когато не го прави, е отрицателен. Комбинацията от A, B и RhD антигени дава 8-те кръвни групи.

Точното обяснение на кръвните групи е много по-сложно, но като цяло RhD протеинът се отнася само до 61 потенциални протеина от Rh системата.

В златната кръвна група липсват всички възможни антигени в Rh системата.

Това, което прави златната кръвна група специална е, че е по-добър универсален донор от кръвна група 0. В същото време е съвместима с други по-рядко срещани кръвни групи, но днес има само 9 живи донори.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар