Как да отговорим на неудобните въпроси на детето?

промоции

Едва проговорили, децата ни засипват с въпроси: „Защо небето е синьо?“, „Откъде идва вятърът?“, „Защо водата е мокра?“ и т.н


И разбира се, класиката в жанра: „Откъде се вземат децата?“. Но има и въпроси, които изискват от родителите не само познания по биология и физика, но и тънко разбиране на детската психология и дори познаване на основите на философията. Как да отговорим на неудобните въпроси на детето, за да му бъдем наистина полезни, а не да се отървем от досадния „защотко“?

ЗАЩО ХОРАТА СЕ СЪРДЯТ?

Няма лоши и добри чувства – всяка проява на емоции е предизвикана от конкретна ситуация, фактът, че детето не само се усмихва, но и се сърди и тъжи, означава, че е здраво и добре развито.

Психолозите подчертават, че всички чувства трябва да се разбират, осъзнават и да има възможност да се проявяват. Това е важно и за възрастните, и за децата. Основните чувства са радост, тъга, злост и страх. Не бива да се казва на детето, че да се сърди, е лошо, че добрите момченца и момиченца не се обиждат, и т.н. Отхвърляйки емоциите си, ние сякаш се отричаме от част от себе си, а това може да се отрази върху психическото здраве. Що се отнася до злобата, тя учи децата да защитават себе си и своите близки, прераства в спортен или делови хъс, който, от своя страна, помага да се постигат успехи и да се отстояват интереси.

ЗАЩО НИКОИ НЕ СИ ИГРАЕ С МЕН?

Ако детето ви е задало този въпрос, значи имате наистина доверителни отношения с него, което е чудесно. Много е важно да не пропуснете този проблем, дори и то да не си го признава. В никакъв случай не съветвайте детето си да не обръща внимание на това – няма да помогне. Нещо повече, така можете да го обидите.

Дайте му да разбере, че вие споделяте тревогите му и го подкрепяте. Разкажете му какви трудности в общуването с връстниците си сте изпитвали вие самите и как сте успели да се справите с това и да намерите приятели. А с помощта на възпитателя или класния ръководител се опитайте да изясните причините, поради които детето ви се е превърнало в аутсайдер. Ако причината е физически недостатък, обяснете му, че истинските приятели не обръщат внимание на това и с времето тойЛя със сигурност ще срещне достойни приятели.

ЗАЩО НЕ МОГА ДА СИ КУПЯ НОВ РОБОТ (СКЪПА КУКЛА)?

„…такъв/такава като на съседа Гошко или на съученичката Мими?“. Отговаряйки на този въпрос, вие не само ще избавите детето си от завистта, но и ще му помогнете да усвои азбуката на финансовата грамотност.

Психолозите препоръчват да научите детето си на понятието „бюджет^: бюджет на почивния ден, бюджет на пътуването и т.н. Родителите посочват сумата, която могат да похарчат, а децата трябва правилно да разпределят приоритетите си и да изберат развлеченията или покупките, които се вписват в бюджета. Важно е също да поверявате на детето само да пазарува, да му давате джобни пари, с които да се разпорежда. Разказвайте на децата си как изкарвате парите си, колко труд полагате за това, какви сметки плащате всеки месец, колко пари остават за играчки и как внимателно трябва да се подхожда към техния избор. Можете да му направите и касичка, предназначена за желаната покупка – така ще го научите и да смята, и да пести.

ЗАЩО НЕ ОБИЧАШ МАЙКАТА НА ТАТИ (НА МАМА)?

Отношенията на родителите с тъщата/свекървата са любима тема за анекдоти. Децата са наблюдателни психолози и е невъзможно да скриете напрежението, ако то е налице. А и не бива, тъй като честността е основата на правилните отношения в семейството.

Затова честно отговорете на въпроса. Или пък не твърде честно: не изливайте пред детето си всички обиди и претенции към неговата баба. По-добре е максимално коректно да обясните защо се чувствате неловко в компанията на свекърва си или тъща си. Но непременно подчертайте колко добра баба е тя и колко много положителни черти притежава.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар