В „Майчин дом“ лекуват неволно изпускане с робот

промоции

Болница „Майчин дом“ в София е най-голямата АГ болница в България. В нея вече има робот от ново поколение, който лекува неволно изпускане


С роботът Да Винчи се извършват операции при инконтиненция, доброкачествени миоми, кисти, начален рак на лигавицата на матката и на маточната шийка, ендометриоза и други гинекологични заболявания.

Неволното изпускане не изглежда чак толкова сериозен здравословен проблем, но той действа на две нива. Инконтиненцията е леко състояние, но се среща много често при жените. Инконтиненция е медицинското име за неволно изпускане на урината. Най-вече, това състояние причинява огромно неудобство на дамите и по този начин има емоционално въздействие върху тях. В почти всички случаи това емоционално въздействие никак не е приятно.

Не е истина, че изпускането на урина е проблем само на по-възрастните жени

От него страда както дами навършили 50, така и млади жени, които наскоро са родили

Мускулите в долната част на таза започват да отслабват с годините. Те могат да се разтегнат обаче по време на бременност и раждане, а също при наднормено тегло, възпаление на пикочните пътища и образувания по лигавицата.

Наблюденията на специалистите сочат, че най-честата причина за оплакването е смъкване на пикочния мехур и матката след раждане по естествен път.

Към 50, при менопаузата заради намаленото количество на женските полови хормони лигавицата на пикочния мехур и стените на уринарните пътища изтъняват. Отслабва кръвоснабдяването на мускулите. До незадържане на урина се стига при силно кихане, кашляне, смях, вдигане на тежко, внезапна уплаха. Затова се нарича и стрес инконтиненция.

„Обикновено жените отлагат решаването на проблема, защото са чували, че инконтиненцията не се повлиява от медикаменти и специален комплекс от упражнения за усилване на мускулите, а се притесняват от операция – посочват лекарите. – С правилна терапия инконтиненцията може да бъде напълно преодоляна. В последните години с напредъка на технологиите интервенциите са минимално инвазивни. При повечето методи траят кратко, престоят в болница е ден-два, а възстановяването е бързо.“

Един от методите да се усилят мускулите на долния таз е да се постави лента под уретрата

Лентата държи уретрата в нормална позиция, тя остава затворена, когато е нужно и това предотвратява неволното изпускане на урина. Интервенцията трае около 30 минути, като се правят два малки разреза, а пациентката остава в болницата само един ден.

Роботът от последно поколение Да Винчи дава възможност за свръхпрецизна работа, затова пациентките няма от какво да се плашат, изтъкват хирурзите от „Майчин дом“. Той има 3D камера, която увеличава образа 10 пъти. Самата камера е много тънка, а това позволява да влиза през много малки отвори, през които се прави операцията. Движенията на робота освен това са изключително точни. Дори лекарят да направи минимално трепване, Да Винчи го филтрира.

С роботи Да Винчи от различни поколения работят много клиники в София и в страната.

  • АГ Болница „Майчин дом“
  • гр. София 1463
    ул. Здраве N2
  • Телефони:
  • +359 2 9172 200
    +359 2 9172 355
Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар