Как лекуват сълзите? За какво е полезен плачът?

промоции

Свикнали сме да смятаме, че сълзите са за неудачници и неврастеници. Но учените са доказали, че плачът може да бъде и полезен!

сълзите

Сълзите лекуват

Сълзите са едно от най-удивителните проявления на човешкия организъм. Разбира се, да плачат от болка, умеят и животните, но само хората са способни да ридаят заради особеностите на емоционалното си състояние. При това се оказва, че сълзите са не само проява на

ОТ КАКВО СЕ СЪСТОЯТ?

Учените различават три вида сълзи. Базалните и рефлекторните се причиняват от външни дразнители, като рязък мирис или вятър, докато емоционалните са предизвикани от различни преживявания – от неудържим смях до стрес или мъка.

Химичният състав на сълзите е доста сложен. Освен вода те съдържат белтъци, липиди и други органични вещества. В зависимост ат причините съставът им може да се променя значително. Това се доказва с прост пример. Сълзите, предизвикани от вятъра или от горещата супа например, ще са прозрачни и безвкусни. Докато мъката или стресът провокират много солени
и дори горчиви сълзи.

ЗА КАКВО СА НУЖНИ?

В един случай плачът може да играе ролята на антибактериално средство, а в друг да действа не по-зле от валериан. Ето пет повода да смятате сълзите за лекарство.

Основната функция на сълзите е защитата. Те спасяват очите ни от прашинки. В течение на минута човек мига 10 -15 пъти, като по този начин овлажнява очната ябълка. При дефицит на влага се развива синдромът на т.нар. сухо око, който лекарите определят вече като заболяването на века. Заради нарушения слъзен филм се появява чувство на парене и болки в очите, дразнене от светлината. В тежки случаи заболяването може да доведе до слепота.

В древността на много места, включително Персия и Византия, е съществувал странен обичай. Омъжените дами смесвали сълзите си с изворна вода, за да умият с това „лекарство“ раните на воините. Удивителното е, че това „лекарство“ наистина помагало! Причината е, че сълзите съдържат уникален антибактериален фермент – лизоцим. Смята се, че в течение на 10 минути той може да унищожи 90- 95% от всички бактерии.

Д-р Уилям Фрей от Офталмологическия изследователски център в Минесота, САЩ, доказва, че плачът снема нервното напрежение. Оказва се, че т.нар. емоционални сълзи извеждат от организма катехоламините – вещества, повишаващи нивото на стрес

А и самият плач способства за успокояване. След кратко енергично вдишване следва дълго издишване. Подобен тип дишане е характерно за много източни практики. То помага да се понижи кръвното налягане, да се забави сърцебиенето и способства за отпускането. Именно затова след продължителни ридания настъпва състояние на облекчение и дори еуфория.

Според специалистите не бива да си забраняваме да плачем – подобно „въздържание“ може да стане причина за язва на стомаха, сърдечносъдови проблеми и обостряне на хронични заболявалия. Ако постоянно сдържаме сълзите си, ще си навлечем вътрешно напрежение и немотивирани изблици на агресия.

За да помогнете на храносмилателната система, която е затруднена в работата си поради стрес или преяждане, ползвайте хранителната добавка ГАСТРОМАКС.

Гастромакс

Уникалната билкова комбинация, която представлява ГАСТРОМАКС се използва при чести оплаквания от подуване на стомаха и чувство на постоянна тежест.

ГАСТРОМАКС се справя отлично с усещането за стомашен дискомфорт след хранене. Освен това този билков продукт е идеален за ххората, които страдат от
честа поява на киселини, оригване, къркорене на червата и газове.

ГАСТРОМАКС се препоръчва и за подобряване работата на черния дроб и жлъчката.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

ОЩЕ за ГАСТРОМАКС може да прочетете ТУК

Д-р Фрей е уверен, че сълзите изработват енкефалини

Тези природни аналгетици действат приблизително както и препаратите на основата на опиума. Затова при силна травма, когато от очите ви бликнат сълзи, не ги възпирайте и не се представяйте за железен човек. В този случай плачът отмива стреса и позволява да забравим за болката.

Психолозите са уверени, че сълзите ни сближават

Обикновено си позволяваме да плачем само в присъствието на близки хора. Така им се разкриваме, показваме своята беззащитност, предизвиквайки тяхното разположение. Освен това плачът може да сигнализира за помощ. Главното е да не злоупотребяваме с това оръдие постоянно. Сълзите, които се леят твърде лесно и препалено често, предизвикват у околните единствено раздразнение.

ПЛАЧ ПО ПРАВИЛАТА

За да не се отразят риданията върху външния ви вид, трябва да знаете как да плачете правилно. Най-добре е да го правите на свеж въздух или в добре проветрявано прохладно помещение. Не плачете легнали и не изтривайте сълзите си с кърпичка.

Лекарите не съветват да прибягвате до помощта на сълзите по-често от веднъж седмично. Но това правило не се отнася за лечението. Някои специалисти използват риданията като уникален метод за подмладяване. Те дори препоръчват на пациентите си да слушат записи на детски плач. Смята се, че тези звуци придават на човека сила и мобилизират скритите резерви на организма.

МЪЖЕ ИЛИ ЖЕНИ

Според статистиката по-често ридаят жените – два-три пъти в месеца сълзи пускат 74% от дамите и само 20% от мъжете. Плачът от несподелена любов или конфликт с партньора е свойствен за 41% от жените и 22% от мъжете. И причината не е само във възпитанието или културата. В организма на жените се изработва хормонът пролактин, който отговаря за синтезирането на мляко по време на кърмене и… при ридания.

Най-вероятно плачът е една от причините, поради които представителките на слабия пол живеят по-дълго

Сълзите подобряват вентилацията на белите дробове, насищат органите с кислород и играят ролята на профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Затова жените живеят средно 5-7 години по-дълго от мъжете.

Източник: kp.ru

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар