Мъже, пазете здравето: Това са симптомите, които трябва незабавно ви пратят на лекар

Не пренебрегвайте проблемите – еректилната дисфункция може да бъде сигнал, че нещо не е наред със сърцето, както и странни промени в кожата и често уриниране.

Когато имаме болка в мускулите, често я пренебрегваме и мислим, че ще премине. Но когато симптомите продължават дълго и не преминават, тялото ви може да сигнализира, че се случва нещо по-сериозно.

Ето някои симптоми, които трябва да ви подскажат да посетите лекар възможно най-скоро:

Промяна на кожата, която не минава
Новите нередности на кожата могат да бъдат базалноклетъчен карцином, форма на рак на кожата, който засяга мъжете два пъти по-често от жените.
Затова редовно проверявайте горната част на главата, клепачите, връхчетата на ушите и гърба – особено ако прекарвате по-голямата част от деня на открито. Този рак не метастазира толкова бързо, колкото меланома, но колкото по-дълго забавяте отстраняването, толкова по-сериозен е проблемът.

Нон стоп кашлица
Устойчивата суха кашлица, която продължава повече от четири седмици, може да бъде признак на гастроезофагеална рефлуксна болест (известна още като ГЕРБ).
Ако не се провери през цялата година, болестта може да причини рак на хранопровода, но честата кашлица може да бъде сигнал и за астма или по-рядко – белодробни и сърдечни проблеми.

Проблеми с уринирането
Забелязвате ли, че ставате по-често през нощта и, като отидете до банята, потокът на урината е твърде слаб или уринирането е възпалено?

Причината за това е увеличената простата – проблем, с който се сблъсква половината от мъжкото население. Този проблем се решава с лекарства за намаляване на дискомфорта и рядко се изискват операции за предотвратяване на големи усложнения като проблеми с бъбреците. Проблемът с уринирането може да бъде сигнал и за друг здравословен проблем, като диабет или рак на простатата.

Проблем в спалнята
Не мислете, че сте твърде млад за еректилна дисфункция: този проблем засяга около една четвърт от мъжете на възраст 40 и дори по-млади. Понякога може да се дължи на стрес, тревожност и лоши навици, като пушене на цигари и алкохол, но еректилната дисфункция може да бъде ранен индикатор за сериозни сърдечно-съдови проблеми.
Стегнатите кръвоносни съдове намаляват притока на кръв към сърцето и по-ниско, а ранен преглед може да помогне за откриване на причината и предотвратяване на евентуален инфаркт или дори инсулт.

Депресия
Мъжете често не показват ясни симптоми на депресия и вместо да се оттеглят и да се чувстват тъжни, те проявяват гняв. Освен това е по-малко вероятно да потърсят помощ или да вземат антидепресанти.

Ниските нива на витамин В12 и витамин D са свързани с депресия, а хроничната болка и заболявания (дори диабет) могат да бъдат свързани и с психичното здраве.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар