Не прекалявайте c влажните кърпички!

промоции

Влажните кърпички са вълшебен помощник на всяка мама

Не прекалявайте c влажните кърпички!

С тях тя бърше нааканото дупе и ръцете, които обичат да пипат какво ли не. Само че изследване на учени от Северозападния университет в САЩ показва, че употребата им съвсем не е безобидна.

При проучването е установено, че съставки във влажните кърпички, които майките използват всеки ден от най-ранна възраст на детето, може да са причина за алергии. Не само за кожни, а и за хранителни.

35% от децата, които страдат от хранителни алергии, имат и някаква форма на екзема. Това е имунният отговор от кожата, чийто повърхностен слой се променя под въздействие на съставки в хигиенните кърпички, твърдят учените.

След като са проверили с лабораторни експерименти, те са открили съставка във влажните кърпички, свързана с кожните алергии – натриев лаурилсулфат. Чувствителните към нея хора развиват и хранителни алергии към различни продукти.

Учените не са категорични как точно се получава връзката между кожните и хранителните алергии. За да я установят, те ще продължат изследванията. Засега допускат, че химичните вещества от кърпичките увреждат защитните механизми на кожата, проникват в организма и оказват влияние на имунитета.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар