Храна против стрес

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Неприятности в службата или в семейството, раздяла с единствения и неповторим мъж, много стрес, вълнение в навечерието на важно събеседване

С времето всеки си изработва собствена рецепта за преодоляване на стресовите ситуации.

Според статистиката най-разпространен начин за борба с негативните емоции е храната. Това с какво и как се храним, кога ядем и колко, непосредствено влияе върху състоянието на нашата нервна система. В ситуации, изискващи голямо напрежение на нервната система, организмът се нуждае от допълнително подхранване. И много жени първо „заслаждат стреса”, а след това окачват на хладилника табелка с призив „Не яж!”. По това време обикновено неприятностите са свършили, а излишните килограми са се разположили комфортно върху талията.

Как да постъпим?

Стресът трябва правилно „да се храни”. Тогава и фигурата няма да пострада, и самочувствието ще се подобри бързо.

СНЕМЕТЕ НЕРВНОТО НАПРЕЖЕНИЕ

Още нашите баби са знаели, че изпитвайки вълнение или отрицателни емоции, е добре да си направим ментов чай. Той премахва нервното напрежение и успокоява: мнозина отбелязват дори леко сънотворното въздействие на ментата.

Подобен ефект можете да постигнете и като употребявате зеле: то успокоява, тъй като снижава активността на щитовидната жлеза. Освен това можете да повишите настроението си с ягоди. Оказва се, че малка порция от 150 грама може да неутрализира отрицателните емоции.

Най-надеждният доставчик на хормона на радостта серотонин обаче е бананът. Така че плодовата ягодово-бананова салата е просто съкровищница за добро настроение.

ПОДОБРЕТЕ ПАМЕТТА

В навечерието на изпит, защита на дипломна работа или съдбоносно интервю малцина могат да запазят спокойствие и яснота на мисълта. За да придобиете увереност и да запомните по-го-лям обем информация, трябва да се „запасите” с витамин С. Ще се снабдите с него от зелето, лимоните, ананасите.

Лимонът освежава мислите и подобрява възприемането на информация. Употребявайки ананас, ще помогнете на организма си да се справи с всяко умствено натоварване. При това този плод съдържа много малко калории.

Каротинът е верен приятел на паметта, затова е добре да съвместите бденето над учебниците с употребата на салата от настъргани моркови с растително масло. Добър източник на енергия за паметта е авокадото. Достатъчен е половин плод на ден. А любителите на морски дарове могат смело да наблягат на скаридите, много богати на необходимите на мозъка мастни киселини.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар