Ето как да разберете и какво да направите, когато някой ви манипулира

Мисълта, че някои ви манипулира, може да стане откритие за вас. Особено ако изведнъж осъзнаете, че ви използва човек, с когото сте близки

И тогава внезапно всичките му уловки губят ефективността си, а вие просто наблюдавате безуспешните му опити да ви накара да „играете по неговата свирка”.

Манипулаторите се опитват да контролират другите хора с цел лична изгода. Обикновено ги смятаме за хитри, лъжовни, подли. Те изглеждат доста „хлъзгави“ личности, а някои от тях действително са такива.

Но това, което може със сигурност да се каже за манипулатора, е, че е постигнал големи висоти в изкуството да баламосва другите. Това е занаят, към който тези хора се отнасят много сериозно.

Още по-обидното от това да се окажете в мрежите на манипулатора, е да осъзнаете, че с вас умишлено постъпват така. Манипулацията обикновено е отработен навик, който позволява на усвоилия го да постигне нужния ефект.

Ето пет фрази, които използват манипулаторите, за да ви накарат да се почувствате непълноценни.

„НЕ СИ МЕ РАЗБРАЛА ПРАВИЛНО“

Понякога с думите и действията си манипулаторът сам попада в капан. И за да излезе от неприятната ситуация, той ще се постарае да представи нещата така, сякаш за всичко сте виновни вие. За тази цел той използва например фразата „Просто не си ме разбрал правилно”. Този метод може да ви накара да се почувствате нетактични или още по-лошото – може наистина да повярвате, че е така, ако не се усетите, че ви манипулират с цел лична изгода

„ДЕЙСТВАШ ИРАЦИОНАЛНО/БЕЗУМНО/ НЕЛОГИЧНО“

В опит да отклони удара, манипулаторът ще се постарае да прехвърли разговора от себе си към вас. Ще започне да говори за недостатъците ви, за пропуските ви, за вашето неумение да разбирате другите хора.

И тогава у вас започва да се прокрадва мисълта: „А може би аз действително съм виновен за това?”.

„ПРЕКАЛЕНО ЧУВСТВИТЕЛЕН СИ“

Вместо да се извини за действията или думите си, манипулаторът ще си даде вид, че вие приемате прекалено присърце нещата. Или че не сте способни да общувате на такива сложни теми. Този метод ще ви накара да се усъмните в себе си и да започнете да мислите, че наистина сте причина да проблемите.

„НЕ ОБИЧАМ ДРАМИ“

Всъщност манипулаторите обичат драмите. И това е меко казано. Те не просто обичат – те ги създават, независимо къде и независимо с кого общуват.

Ако ви се струва, че реагирате прекалено остро, а събеседникът ви просто свие рамене и продължи да говори неща, които ви разстройват, вгледайте се по-внимателно в този човек. Може би пред вас стои манипулатор. Ако всичките му думи носят провокативен характер, то най-вероятно е така.

„ПРЕУВЕЛИЧАВАШ”

Ако се чувствате потиснати и смутени заради създалата се ситуация, манипулаторът може да се опита да се възползва от състоянието ви. Да ви накара да се чувствате така, сякаш правите от мухата слон. Да започнете да се съмнявате в логичността на думите и действията си или да смятате, че мислите прекалено много по този въпрос, като само влошавате ситуацията. Но всъщност за всичко е виновен единствено и само той – манипулаторът. Контролирайте реакцията си. Но знайте, че някои хора специално се опитват да ви накарат да се чувствате още по-зле.

Да си имаш работа с манипулатор, не е лесно. Но най-добрият начин да се общува с такива хора, е да държите на своето и да контролирате емоциите и чувствата си. На никого и никога не позволявайте да управлява мислите ви. Така сами ще стигнете до същността на проблема.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар