РЕстартирай се!

Трябва ли да се бориш със себе си, за да се концентрираш върху нещо? Мислиш ли си за сто неща: едновременно? Губят ли ти се Някои детайли? Ето няколко хитринки, които ще елиминират усещането, че трябва да се изолираш от целия останал свят (като си нахлупиш чувал на главата или поне слушалки), за да си съсредоточена и високоефективна, съветва в априлския си брой сп. „Glamour”.

Бутон рестарт

Претрупването с информация може да нанесе сериозни щети върху способността ти да се концентрираш. Представи си празен екран в главата си и натисни mute бутона за около минута и половина. Така ще успееш да се „рестартираш“.

„Ученикът не внимава в час и се разсейва.“ Всеки, който е получавал тая забележка в бележника, знае до какви неприятни последици води по-късно, при фронтална среща с родителското тяло или с черната дъска. ОК, да кажем, че въпросният предмет не ни е интересувал. Защо тогава дълго след като сме приключили с учебния процес, пак продължаваме да се разсейваме – и то за неща, които не са ни безразлични, дори напротив? Например защо, докато гледаме филм, изведнъж установяваме, че не следим всичко, ставащо на екрана (тоя герой откъде се взе?!). Или докато изслушваме проблемите на приятел/ка, констатираме как в последната минута сме кимали и „аха“-кали механично и не можем да възпроизведем казаното (господ да поживи чата и хисторито на скайпа и фейса!). Да не говорим как сме забравили кафеварката на котлона, докато сме говорили по телефона, или как системно се разконцентрираме на работното си място, ровейки в интернет… Отговорът е много прост: днес милион неща привличат вниманието ни и вместо да се съсредоточи върху едно-единствено, мозъкът ни се мята насам-натам като риба на сухо. Според проучвания времетраенето между две такива мятания е средно 7 минути. Ако и ти горе-долу на толкова хвърляш по едно око на стената на фейсбука (за да установиш, че там пак няма нищо кой знае колко интересно), е време « за твое собствено добро – да се научиш да внимаваш… в картинката.

  1. Приятелка ти споделя любовните си неволи, а ти левитираш

Тоест телом си налице, но духом витаеш някъ­де другаде. А после се чудиш защо тя ти се сърди. Мнозина от нас са лоши слушатели и това е нор­мално: когато слушаме нечий разказ, ние неволно се сещаме за аналогични преживени ситуации и се разсейваме от собствените си спомени, За да го избегнеш, трябва да се фокусираш върху настоящ­ия момент – простичък жест като отпиване на глътка от кафето ти например е напълно доста­тъчен да те върне обратно в разговора. Друг трик е да гледаш право в говорещия: това автоматично насочва фокуса ти към него, защото вниманието ни следва погледа ни.

  1. Не можеш да живееш, без да чекваш през 10 минути фейсбук

Всъщност можеш. Това е просто навик, вредно раз­сейващ при това. И като всеки друг навик може да бъде изкоренен с повечко усилия и инат. Въведи си желязно правило – проверяване на фейса веднъж на два часа. Повярвай, ако ти е писано да ти се слу­чи нещо интересно, няма да го пропуснеш, ако ще въобще да не влизаш в социалната мрежа. Така. Ето че мозъкът ти вече знае кога ще си получи следва­щата доза от любимата онлайн дрога. И ще прес­тане да ти досажда: „Да влезем, а, хайде да вле­зем…“ Ако продължава да го прави, контрирай с факта – „И да влезем, какво от това? Вчера като висяхме цял ден вътре, нещо потресаващо инте­ресно или извънземно хубаво да стана?!“

  1. Нонстоп прескачаш от задача на зада­ча, без да довършиш нищо

А сега си отговори честно – това не те ли изнер­вя? Мозъкът ни е устроен да се радва на завършени задачи и постигнати цели, така че трупането на списъци с неизпълнени такива те кара да се чувст­ваш малко или повече некоординирана и неефектив­на. Представи си удоволствието, което ще изпи­таш, когато започнеш да задраскваш в списъка си направеното едно по едно. Успелите хора правят несъзнателно точно това. Е, коя е най-приоритет­ната ти задача?

  1. В средата на филма направо те сър­бят ръцете да си провериш телефона

Последно ми се случи по време на пиеса, тогава един младеж ме перна по ръката и ми посочи сце­ната. Забележката му щеше да е абсолютно ОК, ако 5 минути по-рано не го бях засякла как си про­верява своя. Какво толкова спешно чакахме да ни се случи точно сега и не ни ли бяха достатъчни емо­циите на сцената, както и компанията ни в този момент? Някой някъде беше казал, че никога няма да сме щастливи, ако не се научим да оценяваме това, с което разполагаме… Впрочем, ако си бях изключила телефона, а не само звука, щях изобщо да съм забравила за него.

  1. Четеш нещо за трети път и въобще не вникваш в думите

Не, нямаш проблеми с развитието. Нищо ти няма. Просто си свикнала – като всички останали съвре­менни чада – нонстоп да си жертва на безброй раз­сейващи фактори, в резултат на което в 90% от бремето внимаваш частично (колко от нас учат на музика или телевизор например). За да се съсре­доточиш, започни да четеш на глас – така ангажи­раш още едно сетиво и увеличаваш шансовете да се концентрираш.

  1. Отнасяш се по време на делова среща

А дали не похапна мазничък чипс току-що? Вяр­ваш или не, нивата на концентрацията ти зависят в голяма степен от съдържанието на стомаха ти – и умно подбраната храна преди важна среща ще ти гарантира добра концентрация и съответно максимално добро оставено впечатление у оста­налите участници в събитието. Имай предвид, че боровинките съдържат т.нар. флавоноиди, които могат да увеличат притока на кръв към главата с цели 20%, което автоматично води до по-ефективна употреба на умствения ти потенциал. Ядките и рибата са също добър избор.

 

Колко работим, колко почиваме и колко ни струва това?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар