Да поговорим за изкуството да разговаряш

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Мислиш си, че боденето на непринуден разговор е най- елементарното нещо на света за отворена, дружелюбна и забавна персона като теб? Да, докато не попаднеш на някое парти, пълно с непознати, и не разбереш какво значи глаголът „спичам се“. На всеки се случва, защото това, което англоговорещите наричат small talk, всъщност си е голямо изкуство. Но пък никога не е късно да го овладееш – следвай тези 6 стъпки и остави притеснението, фалша и неловките паузи за аматьорите, споделени в априлския брой на сп. „Glamour.

СТЪПКА 1: Направи първа­та крачка

Свенливостта може да е много хуба­во качество в романите на Вазов, но в живота няма да ти спечели главната роля. Затова не я вземай с теб на пар­тито! Като попаднеш сред непозна­ти, първата ти задача е да се усмих­неш и да грабнеш инициативата в свои ръце, вместо да се скатаваш и да чакаш някой теб да те заговори. Това е страхотна инжекция адреналин, ще видиш. Изборът на събеседник обаче не е без значение – много по-трудно ще пробиеш групичка оживено разгова­рящи хора, отколкото ако решиш да щурмуваш момичето, което си седи само в ъгъла и се взира в ледчетата в чашата си. Започни директно с едно просто „Здравей, аз съм Лора. Ти как се казваш?“. Все пак това не е свалка, така че не се хаби да оригиналничиш – никой не го очаква от теб.

СТЪПКА 2: Запомни името

От опит знаеш, че това поня­кога е по-трудно, отколкото да си запомниш пин кода от първия път. Но има една много ефикас­на техника – след като човекът ти се представи, веднага пов­тори името му в следващата си реплика, например „Приятно ми е да се запознаем, Нели“. Така ще го запечаташ в паметта си, а нова­та ти позната ще усети, че не е просто поредната анонимна малка гара, през която премина­ваш. Имената са важни и особено в едни зараждащи се отношения е добре да се повтарят често в разговора. Ако все пак забравиш как се казва, не се бави да я попи­таш отново. Не е грубо или нелю- безно – напротив, показва инте­рес. Колкото по-дълго се правиш, че знаеш името, толкова по-голям сакатлък може да стане, кога­то се наложи да признаеш, че не е така.

СТЪПКА 3: Започни с общото между вас

Независимо дали си на рожден ден на приятел, или на някакво свет­ско събитие, между теб и оста­налите гости винаги има нещо общо, най-малкото поводът или човекът, който ви е събрал. Затова най-добрата ти следваща маневра е да намериш свързващия елемент между теб и непознатия и да го предразположиш с някой лек въпрос като „Ти откъде позна­ваш рожденичката?“. Гаранция, че това ще развърже езика му, защото няма как да ти отгово­ри с една дума. Друг вариант е да направиш комплимент, отно­во последван от въпрос: „Много хубава рокля имаш, и аз отдавна търся нещо подобно. Откъде си я взе?“. С две думи – бъди любопит­на към събеседника си, има време да разказваш за себе си.

 

СТЪПКА 4: Слушай внимателно

Понеже всички сме луди по звука на собствения си глас, често въоб­ще не слушаме какво излиза от устата отсреща. Е, така няма да стане. Разговорът ще тръгне по вода само ако внимаваш в чуж­дите реплики и улавяш думите, които могат да пораснат в цяла нова тема. Това ще те спаси и в случай че си започнала зле с нещо супер банално, като забележка за времето например. Ако от немай къде си тръгнала да говориш за дъжда навън, не се коси, а нао­стри уши какво ще сподели друга­та страна. Може да каже, че и на нея й е омръзнало да й се накъдря косата от влагата, или пък че не успява да си разходи кучето като хората. И ето ти две нови теми, които веднага да сграбчиш – при­чески и домашни любимци.

 

СТЪПКА 5: Споделяй… разумно

Разбрахме се колко е ключово да задаваш въпроси, но, хей, любо- питке, внимавай разговорът да не се превърне в разпит. Редно е и ти да открехнеш малко вра­тата и да споделиш неща за себе си – обаче внимателно, като на първа среща. Токучцо сте се запоз­нали, така че си спести изповеди­те от типа „Добре съм, предвид че гаджето ми ме заряза миналата седмица!“ или „Ох, аз не мога да пия – на антибиотици съм, имам инфекция“. Едно е да си искре­на и открита, съвсем друго – да бълваш нежелана информация. По принцип избягвай здравната тема, дори наскоро да са ти извади­ли единия бъбрек и това да ти е най-важното в момента – все пак сте на купон, а не на визитация.

 

СТЪПКА 6: Вълнувай се

Отривистото кимане с глава и издаването на нечленоразделни звуци в стил ъм-ъхъм не е достатъчно, за да покажеш, че разговорът те вълнува, а не го търпиш поради липса на по-добри опции. Ще постигнеш повече, ако вкараш в играта впечатлителни реплики като „О, шегуваш се!“, „Не мога да повярвам“, „Браво на теб!“. Колкото по-позитивно реагираш, толкова по-желан събеседник ще бъдеш. Просто вложи малко душа в цялата работа и ще видиш как едно най- неангажиращо бърборене може да ти направи вечерта, а защо не и да доведе до голямо приятелство.

Помощ, досадник!

АВАРИЙНА СИТУАЦИЯ:

ВМЕСТО НА ПРИЯТЕН СЪБЕСЕД­НИК, ПОПАДАШ НА ДОСАД­НИК, КОЙТО ТИ ДЕЙСТВА КАТО КИТАЙСКО МЪЧЕНИЕ. НАЙ-ХИТРИЯТ НАЧИН ДА СЕ ОТЪРВЕШ ОТ НЕГО, БЕЗ ДА ГО ОБИДИШ, Е КАТО ГО ПОКА­НИШ ДА ДОЙДЕ С ТЕБ – ДО БАРА, ПРИ ХОРАТА В СЪСЕД­НОТО СЕПАРЕ ИАИ ЗА ДА ГО ЗАПОЗНАЕШ С НЯКОГО. ТОВА Е ДОСТА ХЛЪЗГАВ ХОД, ПРИ КОЙТО РИСКУВАШ ДА СЕ СДОБИЕШ СЪС „СЯНКА“ ДО КРАЯ НА ВЕЧЕРТА, НО ОБИК­НОВЕНО ДАВА РЕЗУЛТАТ.

Тайната на щастието = Тайната на общуването

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар