И содената питка има тънкости, които ще я правят още по-вкусна!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Содената питка е най-лесният хляб, който може да приготвите


Прави се почти без месене, няма нужда от втасване, рецептата е лесна за изпълнение, по силите е на начинаещи готвачи. Типична е за националната ни кухня и е част от трапезата за много български празници. Неин вариант има във всяко семейство. Хлябът, приготвен със сода бикарбонат, е популярен в още много страни по света.

За този вид безквасен, т.е. замесен без мая и дрожди хляб има и рецепти, включващи разнообразни съставки – зърна, ядки, сушени плодове. Но в базовата рецепта на соденото тесто те са три – брашно, сода и млечно-кисел продукт (мътеница, айрян, нискомаслено кисело мляко, кефир). Млечната киселина влиза в химична реакция със содата и кара тестото да бухне.

Българската базова рецепта препоръчва на 1 кг брашно да се сложат 500 мл кисело мляко с 2% масленост и по 1 ч.л. сода за хляб, сол и захар. Важно е да се използва нискомаслено кисело мляко или айрян, по-гъстото мляко или млякото със сухо вещество сгъстяват тестото и то не се надига добре.

Обикновено в млякото се разбиват содата, солта и захарта

След като сместа шупне, се изсипва в средата на брашното и то започва да се разбърква с дървена лъжица. Доизмесва се с ръце за 10-ина минути, дока-то престане да се лепи по ръцете. Препоръчително е да се приготвя в прохладно помещение, с незатоплени продукти. Оставя се 30 минути, за да се отпусне. След това се оформя в на-мазнена тава – с натискане и разпределяне с ръце на тестото по цялата тава. После се обръща и още малко се разплесква.

Питката се набожда с вилица или се правят нарези и се пече на умерена фурна (180-200 градуса) около 30-40 минути. Накрая хлябът се поръсва с вода или се намазва с мазнина и се увива в плътна кърпа.

Понеже от базовото тесто може да се правят и мекици, някои кулинари препоръчват да престои до 8-12 часа на хладно

Но ако ще е за хляб, по-добре е да се пече веднага след като се отпусне. Може да се премеси с 50 мл зехтин и така да се обогати вкусът на содената питка.

Искате ли тя да е постна, трябва да я замесите без кисело-млечен продукт. В този случай трябва да използвате малко оцет или газирана вода.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар