Не се противопоставяйте на избора на професия, за да не прекъснете връзката с децата!

Синът ми е решил да става дизайнер на компютърни игри, моля ви се, оплаква се майка на приятелките си


Тя и таткото имат сериозни професии и произхождат от родове, в които на почит са юристи, финансисти, лекари. Потресът от желанието на 14-годишния наследник е обясним, но твърде преждевременен.

Психолозите съветват родителите да не се опълчват срещу избора на професия, колкото и да не я одобряват, защото ще скъсат връзката с тийна. Първо, той е самостоятелна личност и има пълното право сам да определя бъдещето си. Второ, безотговорно е да проектирате върху него някакви свои амбиции. Той не е длъжен да ги осъществява, а можете и да сгрешите, като го насочвате към нещо, за което няма способности или желание, и после цял живот да бъде нещастен, че ви е послушал. Трето, професии, които изглеждат несериозни днес, утре могат да се окажат перспективни.

Дотук всичко сте го чували вероятно много пъти

Но четвъртият аргумент е свързан със скорошно научно откритие. Напълно нормално е в пубертета синът или дъщеря ви да иска да се занимава с творчество и иновации. Това е биологично обусловено от пубертета.

Специалистите по психология на подрастващите отдавна са забелязали, че в началото на тийнейджърските години се появява засилен интерес към креативни професии. Момчето, което щеше да става пожарникар, вече иска да е художник. Момичето, което беше твърдо решило да учи за лекарка, обявява, че ще следва мода. Досега нямаше строго научно обяснение защо тийновете силно ги привлича творческият процес.

Изследователи от Харвард неотдавна съобщиха, че са успели да изяснят защо. Те свързват това с физиологичните процеси. В периода на половото съзряване в организма протичат редица изменения, към които тийнейджърът полага усилия да се адаптира. По тази причина се променя и мирогледът му – започва да иска да създава нещо ново.

Най-близко до ума му е, че новото и уникалното се създава в творческите професии

На 15-16 никой не си представя, че може да проявява креативност в право, счетоводство, медицина и т.н. Там вървят едни детерминирани процеси, в които умираш от досада. А тийнейджърите мразят скуката, както е известно.

Вие като родители, естествено, може да обяснявате до безкрайност, че творчество и иновации има не само в изкуството. Че това е твърде първосигнално и опростенческо разбиране.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар