Защо за някои времето едва върви, а за други – лети?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Възприятието за времето следва логаритмична скала, защото човек смята даден период като дял от онова, което вече е преживял


За 2-годишното дете една година е половината от живота. И времето между рождените дни изглежда изключително дълго. За 10-годишното дете една година е 10% от живота му, което прави чакането малко по-поносимо. За 20-годишния младеж вече е само 5%.

Времето се забързва с напредването на годините и по логаритмичната скала човек възприема различни периоди като равни: от 5 до 10, от 10 до 20, от 20 до 40, от 40 до 80 години.

Потискащо, но факт – 5-те години между петия и десетия ви рожден ден като усещане за изтекло време се равнява на периода между 40 и 80, обясняват учените.

Прости изводи

Първият е, че не бива да се сърдите на нетърпеливото дете. Неговото време тече по различен начин от вашето. 2 часа за писане на домашни са мнооого протяжни.

Представете си какво му е на тийнейджъра между 10 и 20, когато и хормоните му бушуват – усеща това десетилетие толкова дълго, колкото на вас ще ви се сторят 40-те години от 40 до 80. Няма защо да се учудвате, че тийнът бърза да порасне и се бунтува.

Научните хипотези за времето могат да имат съществено значение за любовта

Когато си избирате партньор и неговата възраст е близка до вашата, възприятията ви за време също са близки. Ако вие сте на 20, а любимият е на 40, го усещате по съвсем различен начин. Това е една от причините двойките с малка разлика в годините да са по-успешни, което е доказано с маса социологически изследвания навсякъде по света.

Правилото впрочем се отнася и за всякакъв вид партньорство – неслучайно много от най-проспериращите компании са създадени от връстници.

Възприятието за време е субективно, но биохимичните процеси в организма не са, така че опитайте да подобрите биологичните си маркери – например дишането. Може да пеете, защото с изследвания е доказано, че това подмладява. Ефектът ще е още по-сигурен, ако се запишете в хор. Според проучванията социалното взаимодействие в групата е допълнителен фактор срещу стареенето.

За да не живеете с чувството, че времето лети и ви се изплъзва със свръхзвукова скорост, обърнете внимание на онази научна хипотеза за новата сетивна информация

Практичният извод от нея е, че ако правите промени, ако излизате от рутината, ако си осигурявате различни преживявания, няма да ви се струва, че дните се изнизват изключително бързо.

Това означава не само да предприемете пътуване, за да видите непознати места

Може и просто да минете по други улици, за да стигнете до офиса. Или да разместите мебелите вкъщи. Или да направите с любимия нещо, което досега не сте правили. Или да се видите с приятели и роднини, които ще ви разкажат нови неща. Или да четете, за да стимулирате мозъка си с информация.

Ако смятате, че нямате време за нищо такова, не сте разбрали главното – че най-важното е субективното възприятие, обясняват учените. 1 година си е 1 година, когато сте и на 30, и на 40. Но ще ви се струва отлетяла, ако не сте запомнили нищо, случило през нея. Ако сте усетили поне няколко мига от нея като незабравими, колкото и да се ускорява времето, вие сте го хванали.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар