Времето наистина лети, и това не е субективно понятие!

Изобщо не ви се струва, че колкото по-възрастни ставате, толкова по-бързо минават дните, месеците, сезоните, целият живот

Вярно е. Научните изследвания показват, че субективно възприетото време с възрастта наистина се ускорява.

Има няколко хипотези, които се опитват да обяснят защо е така.

Първата хипотеза е свързана с биологичните промени във вътрешния часовник. Метаболизмът се забавя с напредването на възрастта, сърцето бие по-бавно, дишането също става по-бавно.

Ударите на сърцето, вдишванията и издишванията се наричат биологични маркери. Организмът на децата работи в ускорен ритъм – те преживяват повече биологични маркери в сравнение с възрастните за 1 минута. Това води до усещането, че е преминало повече време. Т.е. за децата то тече по-бавно като възприятие.

Друга хипотеза е свързана с количеството нова сетивна информация, която човек възприема

Множеството нови стимули отнемат на мозъка по-дълго време, за да ги обработи, поради което и всеки период изглежда по-дълъг.

За по-младите хора светът е непознато място, пълно с нови преживявания. Колкото повече години минават, толкова повече опознават заобикалящата среда. Престават да забелязват подробностите вкъщи, в службата, в града, даже близките си, потъват в рутината.

Зад това има биохимичен механизъм, твърдят учените. Предполага се, че отделянето на невротрансмитера допамин при възприемането на нови стимули играе важна роля в измерването на времето. След 20-годишна възраст и с напредването на годините равнището на допамин спада. На човек му изглежда, че времето минава по-бързо.

Една от най-сложните хипотези включва логаритмична скала

Този вид се използва вместо тради-
ционната линейна, когато има нужда от по-широка скала за измерване, за да се разбере какво се случва в действителност. Примерно скалата на Рихтер, по която се измерват земетресенията, е логаритмична.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар