Възпитавайте чувство за хумор още от бебешка възраст

Няма съмнение, че от сложна ситуация се излиза по-трудно, ако човек започне да я драматизира. По-лесно му става, щом се опита да вкара чувство за хумор


Така си помага от две посоки. Първо, разтоварва за малко ума си и се настройва по-оптимистично. Второ, успява да види нещата от различна гледна точка. В резултат после мисли по-гъвкаво как да намери решение.

Психолозите твърдят, че чувство за хумор се възпитава и родителите правят добра инвестиция у децата си, като се заемат с него още от най-ранна възраст.

С експерименти е доказано, че хлапетата много по-лесно запомнят думи, при обясняването на които са се смяли. Например бебето по-бързо ще научи как прави жабата, ако вземете в ръце играчката, подскачaте и квакате.

Според проучванията хуморът допринася за развитие на мисленето – децата започват да виждат отвъд очевидното, да отчитат по-дълбок и двойнствен смисъл

На 2 месеца бебетата все още не разбират хумора, но различават безпогрешно, че мама и татко се усмихват и излъчват щастие. Когато на 3-4 месечната си дъщеря правите физиономии и издавате забавни звуци, те не са й смешни сами по себе си, а това, че вие се смеете с глас. Усеща радостта, която изразявате, и прави опит да се усмихне. Ще се изненадате колко бързо ще запомни вашите повтарящи се смешни действия и ще започне да им се смее.

На 7-месечния ви син вече трябва да предлагате неочаквани стимули за смях – докато тате го държи, мама може да играе на криеница, като се появява ту от ляво, ту от дясно през рамото му, казва „Ку-ку“ и се смее.

След 9 месеца бебета вече имат опит, започват да се впечатляват и забавляват, когато виждат нещо необичайно. Примерно тате си слага памперс на главата или мама се опитва да обуе бебешките ританки.
Даже ще искат да повторите смешката десетки пъти и всеки път ще се заливат от смях.

Учете детето да различава животните, като ги имитирате смешно, преправяйте си гласа, като четете приказки и стихотворения, пеете песни, играете театър.

Между 1 и 3 години постепенно усложнявайте игрите, с които искате да възпитавате чувство за хумор

Синът или дъщеря ви вече знае, че някои действия целят да предизвикат смях. Смее се не само защото вие се смеете, ами защото наистина е смешно. Елементът на изненадата се цени, повтарянето не е толкова забавно, така че всеки ден ви е нужна креативност.

Освен това детето започва да партнира в смешките. Може да се правите, че не го виждате, търсите го из стаята и даже се тревожите къде е изчезнало.

Това е времето да дадете пример как в трудни ситуации не се драматизира, а се реагира с чувство за хумор.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар