Когато родителите ти се изказват неподготвени

Няма спор, неприятно е родителите да се изказват неподготвени

Father making teenage son do housework

Но първо си направи полезен извод от поведението им -човек може много да се изложи, ако не е добре информиран, а се изказва като последна инстанция.

Майка ти и баща ти не са глупави хора. Вероятно си дават сметка, че днес разликата в живота на поколенията е много по-голяма отколкото вчера. Т.е. те са приличали на своите родители повече, отколкото ти приличаш на тях. Даже само заради възможностите и предизвикателствата, които идват до теб с новите технологии и в голяма степен диктуват всекидневието, взаимоотношенията ти, изборите, които трябва да правиш, лошите и добрите неща, които ти се случват. Примерно, някога злобарите са могли да разпространят клюка или обида в съвсем дребни мащаби.

Сега в социалните мрежи подигравките от хейтъри се разпространяват мълниеносно и повсеместно – като в онзи случай в столичния квартал „Надежда“, който доведе до престъпление 15-годишно момче, подложено на тормоз. Поради голямата разлика между живота на поколенията родителите често не разбират ситуациите, в които се озоваваш, и проблемите, с които се сблъскваш, нямат опит, който да им послужи, за да дадат работещи съвети. Те това по принцип го знаят, но понеже много те обичат, искат да те предпазят и да ти помогнат, действат първосигнално и се изказват неподготвени.

Ти обаче не се дразни, а говори с майка си и баща си и им обяснявай

Те ще се постараят да вникнат в проблема, да потърсят допълнителна информация, да помислят, да обсъдите и заедно да намерите решение.

Естествено, най-много се ядосваш, когато няма проблем, а те си въобразяват, че има или че може да възникне, поради което започват да предупреждават превантивно или дори да поставят забрани. Майка ти никога не е пушила наргиле и изпада в паника, като непредпазливо споменаваш, че това е модерно и с компанията сте опитали. Реакцията й е толкова ужасена, сякаш сте пушили марихуана. Ами не викай, а спокойно обясни какво е това наргиле. Но се опитай да разбереш и генералното й послание – добре, пробвал/а си, но не продължавай, за да не се пристрастиш.
Освен това не подценявай родителите си. Вярно, за тях доста ситуации, в които можеш да изпаднеш, са непознати в конкретиката, но и много често житейският опит е общовалиден. Например в онзи случай от квартал „Надежда“. Подигравките във виртуалния свят също
като в реалния губят сила, стават скучни на публиката, омръзват на хейтъра и той спира, ако жертвата не се ядосва, не показва, че й пука.

Така че говори с майка си и баща си дори когато ти изглежда, че няма да са ти от полза при конкретен проблем

Може да те изненадат с мъдрост, придобита в аналогични ситуации.

И няма смисъл да им се караш и да ги обиждаш, когато се изказват тотално неподготвени. По-безболезнено и полезно за добрите ви отношения ще е, ако елегантно и незлобливо ги иронизираш. Интелигентни са, ще се усетят.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар