Какви игри са подходящи за бебето до 12-я месец?

Още от втория месец бебето започва активно да се интересува от обкръжаващия го свят и изучава околните предмети

Children playing with musical toys. Isolated on white background


Това е моментът за включване на развиващи игри в дневния му режим.

Педиатрите съветват от края на втория и началото на третия месец да започнете редовно да му четете стихчета и да пеете песнички, за да подпомогнете развитието на речта и слуха. Ще се убедите, че бебето с удоволствие ще слуша. Под звуците на любимите мотиви ще се радва, ще свива и размахва юмруче-та, ще рита и ще разглежда внимателно лицето ви.

С две кукли за ръце разигравайте сценка или просто ги движете, като издавате забавни звуци. Слушайки, на бебето ще му е много интересно да изучава и лицето ви. Включете класическата игра на криеница – скрийте лице с ръце, после се покажете и кажете „Ку-ку“.

За развитие на моториката кръстосвайте ръцете на бебето, правете по тях „буба лази“, като едновременно декламирате стихче или скоропоговорка

Вземете ярко оцветена играчка и я накланяйте наляво-надясно или я движете като самолет, за да я следи детето с поглед. Към 5-ия месец то вече протяга ръце към играчката и иска да я подържи. Затова след играта му я подавайте. На тази възраст може да му покажете и огледало, като го държите на две педи от лицето му.

С бебето до 6-месечна възраст трябва да играете по 5-6 пъти на ден, като
развиващите игри не бива да траят повече от 15 минути. Иначе ще се умори и няма да проявява интерес.

Дори да сте събрали няколко десетки играчки, предлагайте по 4-5 наведнъж, като периодично ги подменяте

Най-подходящи за първата половин година са музикалните въртележки над креватчето, окачващите се на количката дрънкалки, комплектът за облегалката на предната седалка на колата, която е пред бебешкото автокресло. Комплектът за активна гимнастика (килимче с монтирана над него стойка с висящи играчки) също може да влезе в употреба към 4-5-и месец, макар че ще ви служи и по-късно, чак докато бебето започне да пълзи.

Особено подходящи за развиване на моториката са меките книжки и класическите дрънкалки.

След 6-ия месец може да предложите игри с кубчета или конструктори с големи детайли.

Най-сложното в развиващите игри през първите месеци е да привлечете интереса на бебето. Затова е нужно постоянство и редовни занимания.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар