Няколко съвета как да приготвите вкусен и красив десерт

Приготвянето на красив и вкусен десерт изисква майсторлък, който не всеки начинаещ, пък и по-опитен кулинар владее


Дори професионалистите допускат гафове, но те знаят как да ги прикрият. Правенето на десерти не е кой знае колко сложно, стига да ви е по сърце и да спазвате 9 важни правила.

1. Следвайте стриктно рецептите, особено за печива. Някои майстори сладкари експериментират със съставките, но само при условие, че са сто процента сигурни в крайния резултат. Ако решите например да подсладите кекс с мед, той няма да стане така влажен и въздушен като със захар. Приготвяте ли десерт, съветват специалистите, най-добре е да следвате точно последователността на действията, да спазвате стриктно пропорциите и да не смесвате хаотично продуктите. Иначе вместо меко и поресто тесто може да получите твърда като камък кора.

2. Винаги пресявайте брашното

Повечето хоби кулинари се отнасят пренебрежително към това правило и го прескачат. Но точно пресяването влияе върху структурата на печивото и е основният фактор за бързината, с която тестото ще се надигне във фурната. След пресяване между брашнените частици се задържат повече въздушни балончета и сладкишът става пухкав. Освен това дрождите в състава на тестото по-бързо влизат в реакция с останалите продукти. Затова пресявайте винаги, а имате ли време, правете го по два пъти. Със сигурност ще се радвате на пухкаво и с нежна текстура печиво.

3. Не измервайте съставките в чаши. Вярно, че е удобно и в повечето рецепти количеството на продуктите е дадено именно в чаши. Но така не получавате точния грамаж на съставките, защото примерно чаената ви чаша е по-голяма. Може да се объркате и като определяте на око половин или четвърт чаша продукт. С кухненска везна ще сте най-сигурни от кое по колко слагате.

4. Внимателно избирайте яйцата. За различните сладкиши са необходими различни по възраст яйца. За сладоледите например трябват съвсем пресни, на 1 до 2 дни. За запечени белтъчни теста обаче по-подходящи са зрелите яйца. Може да определите възрастта на яйцето, като го пуснете във вода. Падне ли на дъното на съда, значи е съвсем прясно. Повдигне ли се малко нагоре с тъпия си връх, значи е по-зряло. Но изплува ли на повърхността, направо го изхвърлете.

Артромин

АРТРОМИН – чешкото чудо за ставите!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар