5 лесни трика за по-щастлив живот

Променете начина си на мислене, за да успеете да разгърнете потенциала си.

1. Обърнете внимание на думите си

Начинът, по който говорим на себе си, има огромно влияние върху нашия живот и начина, по който се чувстваме. Критикувате ли се? Ако е така, представете си колко самотни щяхте да сте, ако се сърдехте на приятелите си така, както се ядосвате на самите себе си.

по-щастлив живот

Трикове за по-щастлив живот

Ако можете да покажете възхищение от стореното от друг човек и да го похвалите, значи сте способни да го направите и за себе си. Обърнете внимание на думите, които си казвате и скоро ще пожънете ползите от промененото отношение към самите себе си. Създайте утвърждения за нещата, които искате да постигнете или почувствате. Не спирайте да си повтаряте утвържденията, и то с чувство на убеденост все едно изричаното вече е факт.

2. Подменете нездравословните асоциации

Може да възприемем вредни навици, защото ги свързваме с любим човек или някакъв герой, например харесвана кинозвезда. Спомнете си баба, която ви месеше тутманици и печеше кексове или пък онзи готин актьор, който пушеше цигара след цигара… Може би свързвате храната от партитата с щастливите моменти…

Има ли и други начини да почувствате същите приятни емоции, без да са свързани с правенето на нещо вредно? По какъв начин можете да изпълните живота си с повече радост и приятни преживявания с приятели?

Може би дори не сте съзнавали, че някои от вредните ви навици са просто начин да се почувствате по-близки с някого, или с нещо, което ви е било любимо, но сте загубили. Може все още да се връщате към купоните от студентските години, да пиете повече алкохол и да спите малко, само защото тогава е било много забавно.

Опитайте да изградите нови асоциации, които да ви свързват с любими хора и моменти, но да не са вредни. Може би баба ви е обичала рози, спомняйте си тогава за нея, като си откъснете цвете или пък си купите парфюм с аромат на роза… Ако ви липсва безгрижието на студентските години, открийте варианти да отпускате и да се радвате на живота, без да си вредите.

3. Превърнете се от жертва в лидер

Ако се чувствате заплашени от някого или нещо, или смятате, че сте жертва на обстоятелствата, добре е да се върнете назад в спомените си и да откриете кога за пръв път сте се почувствали така. За жалост, толкова много хора са били тормозени в училище или от тези, които са се грижели за тях и това е оставило дълбоки следи. Но имаме силата да променим това! Върнете се назад в спомените си, когато за пръв път сте се почувствали заплашени и вземете с вас и защитник.

Кой или какво – това е ваш избор, може да е голямо куче, например. Пренапишете станалото в ума си. Вместо да сте жертва на обстоятелствата, може този път историята да приключи с цяла група защитници, които да се застъпят за вас, пише „Здравeн жуpнaл“. Това ще промени целия ви живот, защото умът ви вече ще реагира различно, след като сте сменили мислено статуса си от жертва, на победител, лидер.

4. Изследвайте емоциите си

Вземете тетрадка или бележник и запишете кога в годините са се случили най-важните събития в живота ви: и позитивните, и травматичните. Обърнете внимание кога започват проблемите ви и вижте дали има общи теми в тях. След това помислете какво се е случвало в живота ви около 6 месеца преди всяко от събитията, които сте посочили като важни. Така ще откриете причините за поведението си.

След това обърнете внимание и на сънищата си, важно е да се замислите за символите в тях: свещи, звезди, храна, животни и др., и да осъзнаете какви са асоциациите, които те пораждат у вас. Напишете как се чувствате и го анализирайте – може да мислите, че сте ядосани, но всъщност да сте тъжни.

5. Започнете сериозно да се грижите за себе си

Решете веднъж завинаги, че занапред ще се грижите добре за себе си. Това ще отправи мощно послание към ума ви – че каквото и да се е случвало досега, най-накрая вие сте готови да се отнасяте към себе си като към скъпо същество. Това означава да подобрите храненето на тялото, но и да се научите да подхранвате и душата си. Правете упражнения, които ви карат да се усмихвате. И непременно заделяйте време само за себе си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар