Преди да му дадете свободата, научете го, че тя е отговорност

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Свободата е право на всеки човек. Но, за да я цени, той трябва да бъде научен на това още докато е дете


Ако са пропуснали да ви обяснят на вас какво е свободата, как да я цените и да я запазите, не пропускайте да дадете този урок на детето си.

Още от 3 години включвайте наследника в семейните обсъждания. Питайте го какво би искал да сготвите, да правите през почивните дни, къде да идете през ваканцията.

Карайте го не просто да съобщи желанията си, но и да се аргументира. При това не забравяйте, че то е
събеседник в дискусията, а не диктатор.

Ще го разглезите, ако му угаждате и винаги правите това, което то пожелае. Чуйте го, а когато семейството избира друго, му обяснете защо. Не позволявайте да се налага, дори ако плаче или вика. Този урок също е ценен – животът не е концерт по желание.

За родителите обикновено е най-трудно, когато детето се ориентира в неправилна посока. Например реши да похарчи парите от касичката, които събира за таблет, за електронна игра точно като на приятеля си Боби. Не се противопоставяйте рязко, освен ако не става дума за нещо опасно.

Първо, това са си неговите пари. Разбрали сте се, че ще ги похарчи, както си избере. Има право да смени първоначалното си решение

Предварително обаче му разяснете какви са възможните последствия от всяко решение. Така му давате пример как да анализира и как да действа, когато е изправено пред изкушения.

Второ, няма нищо страшно да оставите детето да сгреши. Нека да преживее последиците от неправилния си избор и да остане без това, което е искало, понеже се е поддало на моментно желание. Този урок също е ценен, от опит знаете колко често се случва на възрастните да се изкушават и да пренебрегват разума.

Психолозите съветват постепенно да увеличавате доверието, което гласувате на детето, и да му давате все повече свобода да избира. Примерно първоначално на малкия ученик връчвайте джобни само за деня. После вече пари за 2 дни и го оставете сам да реши как да харчи -наведнъж или да си ги раздели. След това може да отпускате цялата седмична сума наведнъж.

Понеже възпитавате и съзнание, че изборът винаги е свързан с отговорност, не се поддавайте на милозливост. Дори детето да похарчи всичките си седмични джобни още в първия ден, не компенсирайте неразумността му с други пари. Така преподавате най-важния урок – че свободата е отговорност.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар