Когато приятелството се превърне в разочарование

Темата за приятелството е особено чувствителна за всеки тийнейджър. Той за първи път се сблъсква с осъзнат стремеж към човек извън семейството


Не че като дете не е имал приятели. Но в по-ранна възраст тези връзки се случват спонтанно и без особено задълбочаване – със съученици, със съседи, с деца на близки семейства. В пубертета започват да изгражда истински приятелски отношения и това често е съпътствано от разочарования, защото няма достатъчно опит.

Съпътствано е и от големи страдания -заради играта на хормоните в тази възраст всичко се хиперболизира и драматизира. Заради предателството на приятел тийнът може да се депресира или да си създаде комплекси, така че вашата помощ е от значение.

Разговорът е до голяма степен философски, но деликатно подгответе детето си, че за съжаление разочарованието е част от отношенията с другите хора. Нека да знае, че е напълно възможно да се случи и на него. Важно е обясните защо то е и полезно – така може да научи повече за хората, за себе си, как да реагира в дадени ситуации, как да се пази от неис-крени приятели.

Най-трудната част е как да кажете, че в приятелството човек често се разочарова заради своите твърде високи очаквания

Това не трябва да прозвучи отчайващо и цинично – не очакваш нищо добро, не те сполитат и разочарования. Без да внушавате песимизъм, може да разкажете как приятел е загубил доверието ви и съжалявате единствено, че сте имали нереалистична представа за него.

Например не може да се очаква от егоист с нисък интелект и слаб характер да остане до приятеля си, когато група съученици му се подиграват. Той ще го предаде заради своите негативни качества.

Обяснете на тийна, че срещу това не може нищо друго да направи, освен да прекъсне връзките си с този човек, без да съжалява

За да подкрепите тийна, няма нужда да нападате човека, който е причина за разочарованието му. Важно е да разбере, че това е част от живота и трябва да излезе от ситуацията с колко може по-малко яд, болка и озлобление.

Фокусирайте вниманието му върху положителната страна – че е получил урок, благодарение на който ще бъде по-внимателен с приятелите в бъдеще.

Задайте му въпроса защо всъщност се е разочаровал толкова много. Поразсъждавайте заедно дали предателството на другия е основната причина или има по-дълбока. Понякога в пубертета децата се чувстват неразбрани и това лесно преминава в заблудата, че са били подведени от приятел.

Възможно е тийнът да се затвори за известно време. Не го притискайте да продължи да излиза с другите. Създайте приятна среда у дома, заведете го на приятно място и покажете, че сте до него. Ще мине време и отново ще се върне в средата си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар