На колко години трябва да предадете първия урок по финанси на детето?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Винаги е добре да предадете първия урок по финанси възможно най-рано. Но не и преди детето да е навършило 4 години

 финанси
Отивате с 4-годишната си дъщеря да пазарувате в супермаркета. Тя се влачи досадена покрай някои щандове, а край други се оживява и започва „Вземи от тези бисквити, видях ги по телевизора“, „Искам сладолед“, „Купи ми шоколад“. После ви дърпа към редицата с играчките, а накрая до касата ви скъсва нервите с хленчене за дъвка.

Няма защо да се ядосвате, време е да преподавате уроци по финанси. Цял живот, колкото и пари да има, разумният човек си задава въпроси: Искам ли наистина да притежавам този предмет и с какво може да ми бъде полезен? Има ли нещо друго, което сега да ми е по-необходимо? Какво по-важно мога да си купя за същата сума?

Вярно, че надали имате много време, но веднъж седмично намирайте и под формата на игра учете детето как да пазарува

Още преди да тръгнете, подчертайте, че целта не е да се приберете с пълни торби. Искате да купите необходими и качествени стоки, при това на най-добра цена. Определете сума за пазаруване и се старайте да не я надвишавате. Направете списък какво планирате да купите и в магазина се придържайте към него. Обяснете, че иначе няма да ви стигнат парите за онова, от което семейството наистина има нужда.

В магазина не слагайте набързо продуктите в кошницата, а обсъждайте и обмисляйте заедно с детето всяка покупка. Искайте мнението му защо трябва да (не) вземете определен продукт.

Обръщайте внимание на цената на стоките. Разглеждайте цялото разнообразие примерно от кисело мляко и търсете пресечната точка на личното предпочитание, качеството и стойността. Това ще се стори скучно на детето, така че не прекалявайте, но все пак обяснете какво и защо правите.

Не пренебрегвайте промоциите и сезонните намаления, а разкажете как човек може да се възползва от тях

Например през пролетта може да купите топло яке на изгодна цена. То няма да трябва веднага, но ще сте подготвени за следващата зима за значително по-малко пари. А човек трябва да цени парите, защото те се изкарват с много труд.

След няколко подобни урока детето ще разбере какво означава да пазаруваш разумно.

Накрая му позволете да си купи и нещо, което много иска. След като човек е избирал разумно, може да спести пари и да си достави удоволствие.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар