Кога трябва да простите и да забравите, ако искате да има мир у дома?

Да простите ли на мъжа някои дребни и не чак толкова дребни негови грешки? Да замълчите ли, ако не е прав, или да му натяквате половин година?

мъжа
Мъжете си имат класация на най-досадните женски навици. В челото й обикновено е натякването. Онова изнервящо „Аз нали ти казах“ е по-леката му форма. Тежката е припомнянето на старите прегрешения, направени от любимия, при всеки удобен случай.

Специалистите по семейни отношения твърдят, че натякването е много пряк път към скандали. А пък когато са в обилно количество, те неизменно водят към раздяла. Щом не я искате, бъдете умни – проявявайте великодушие и прощавайте.

Психолозите изтъкват, че емоционално интелигентните хора умеят да прощават. Едната причината е, че те се стремят да се поставят на мястото на другия и да го разберат. Никой не е идеален, всеки може да сгреши или дори да прегреши в библейския смисъл. За всяка грешка има прошка и т.н. клишета, но те идват от хилядолетния опит на милиони хора.

Втората причина емоционално интелигентни хора да прощават е, че по този начин щадят сами себе си. И този крилат израз вероятно знаете: „Да се ядосвате на грешките на другите означава да се наказвате“. Това важи за чуждите хора и с двойно по-голяма сила за близките. Каквото и да е направил любимият, надали е било с умисъл да ви уязви и да ви навреди. Да, такъв е резултатът на практика. Но имайте силата да надживеете фала му. Да дадете прописа означава да се дистанцирате от случилото се, за да можете да продължите напред.

На теория звучи лесно, на практика е трудно. Защото най-напред трябва да се оправите със собствените си чувства

Да речем, че мъжът ви е взел неправилно решение къде да вложи спестяванията ви и в резултат сте загубили част от парите. Много ви е яд, но няма да ги спечелите обратно, ако му натяквате. Не казвайте онова прословуто „Аз нали ти казах“, простете му и замълчете, за да не наказвате и себе си, и него.

Или най-класическият пример – научили сте, че партньорът ви е нарушил две от 10-те божи заповеди. Онази седмата, която гласи „Не прелюбодействай!“, и десетата „Не пожелавай жената на ближния си“. Чувствате се предадени и страдате. И той страда, че се е поддал на изкушения и низки страсти, извинява се, моли за прошка и се кълне, че това никога няма да се повтори.

Ще решите дали да му простите, когато претеглите кое е по-силно у вас – дали болката от предателството му, или обичта ви към него. Ако е болката, по-добре да се разделите. Ако е обичта, по-добре да му простите и да продължите напред.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар