Ето още една причина да вземете вкъщи куче на детето!

Програма, разработена преди 10 години в САЩ, дава прекрасни резултати – насърчава децата от ранна възраст да четат, разбират и осмислят прочетеното

В библиотеката те четат на глас, но не пред възрастни, а на кучета. Такива програми са разработени в почти всички щати. В Айова например се нарича точно така- „Read to a Dog”, „Чети на куче“.

Тайната на тези програми е, че освобождават детето от стрес. То чете на глас, без да се притеснява, че животното ще го поправя. За разлика от възрастните, които ще установят неговите затруднения и грешки, а вероятно и няма да се сдържат да ги коригират тутакси. Хлапето срича, бавно събира сричките в дума, а кучето не нервничи, не помага, само гледа внимателно и умно. Резултатът е, че детето не само започва да чете по-бързо и гладко, но и да разбира по-добре текста. Защото е доказано, че притеснението от грешки, които възрастните ще забележат, пречи на осмислянето на текста.

Проучвания на няколко американски университета са установили, че тези програми са много ефективни

Децата постигат огромен напредък, защото животните им осигуряват спокойна среда и те се чувстват уверени.

Програмите са толкова успешни, че кучетата вече са на работа в библиотеките целогодишно, даже и през ваканциите.

Може да използвате щатския опит вкъщи. Ако ви се струва, че ще постигнете същото, като карате детето да чете на плюшеното си куче, не сте прави. С живо е съвсем различно, защото то съучаства – гледа любопитно, върти опашка с разбиране, лае на някои места, особено ако „лекторът“ повиши глас изразително. По този начин поддържа интереса на детето, позволява му да изпитва удоволствие от четенето и гордост, че се справя.

Освен това синът или дъщеря ви ще свикне да общува с домашния любимец – ще спира, за да му обяснява. Все пак е куче и не всичко знае.

По същия начин може да действате дори детето вече се е научило да чете – на домашния любимец ще му е интересно и да му разказва уроците си.

В САЩ програмите са с кучета – доказано интелигентни животни, но ако имате вкъщи коте, хамстер, папагал или рибка, може с тях да опитате.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар