Храната, приготвена на пара, е хем вкусна, хем здравословна

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всеки знае, че приготвената на пара храна е полезна. Не всеки я обича, защото я смята за безвкусна


Но сварените на пара продукти съхраняват натуралния си цвят и вкус, без да губят витамини и микроелементи, запазват влажността си и остават сочни. По-пълноценни и здравословни са от варените, задушените, печените, пържените. Причината е, че при топлинната обработка температурата на парата не надвишава 100 градуса и полезните съставки не се разрушават.

Съществува мит, че сготвената на пара храна трябва обилно да се подправя, за да е годна за ядене. Това не е вярно. Естественият вкус на всеки продукт има разнообразни оттенъци, които приятно изненадват небцето. Добре дошли са и подправките, които уплътняват вкусовите усещания, но те се използват в малки количества. Парата освобождава в максимална степен ароматните молекули и повишава ефективността на подправката.

На пара може да се сготви какво ли не – месо, риба, морски дарове, зеленчуци, омлети, гратени, тестени изделия, каши и даже десерти

Има готвачи, които намират парата за много практична – тя никога не изгаря омлета, кашата или соса, не изкипява супата. Течните блюда се готвят в специални чаши и всъщност се варят по обичайния начин, само че не за сметка на кипенето, а благодарение на въздействието на парата.

Има обаче продукти, които не я понасят. Сложите ли макаронени изделия в пароварка, ще се размекнат и слепят. Бобовите пък ще останат сурови, дори да сте ги киснали предварително. За да ги сварите на пара що-годе до готовност, трябва да чакате 3 и повече часа, да доливате постоянно вода и накрая пак ще останете разочаровани – те са по-вкусни в собствения си бульон. По същите причини няма смисъл да готвите на пара гъби и субпродукти.

Не е нужно да притежавате специален уред за готвене на пара, за да прилагате тази готварска техника. Може да си купите поставка на крачета за варене на пара или парна кошница, които да слагате в обикновена тенджера. Важно е тя да е покрита плътно с капак, за да не бяга парата, нали именно тя обработва продуктите.

По-удобно е да имате пароварка. В основата й е контейнерът за водата, която се загрява с вграден нагревател. Отгоре са поставени една или няколко парни чаши (кошници), в които навлиза отделената от врящата вода пара, а кондензът се стича във ваничка. С някои модели може да се приготвят няколко ястия едновременно.

Модерните мултикукъри имат и функция за пара. При тях процесът е още по-опростен и въпреки отсъствието на многоетажна конструкция храната става бързо и е вкусна и ароматна. На пара готвят и някои модели микровълнови печки и аерогрилове.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар