Кимайте с глава, за да ви приемат по-лесно

Някои го правят инстинктивно, когато са съгласни със събеседника. При други е заучен жест – кимат нагоре-надолу с глава, докато слушат, а после възразяват


Японски учени доказаха с експеримент, че кимането с глава увеличава привлекателността до 40 %. Така че, съгласни или не, то ще ви свърши работа, за да предразположите събеседника.

Хората, крито кимат с глава, биват възприемани като по-симпатични и по-достъпни за разговор, твърдят японските учени. Те установили това в изследване, при което сравнили кимането нагоре-надолу с две други пози -неподвижната стойка и поклащането на глава настрани.

Липсата на движение с глава няма особен ефект – не увеличава привлекателността на събеседника, но и не я намалява

Поклащането на глава настрани е по-скоро в много култури означава „не“.

Кимането с глава нагоре-надолу наистина прави човека по-симпатичен – събеседникът има чувството, че му показва съгласие, и може да се превърне в заучен жест за хората, които често водят преговори или искат винаги да се харесват при общуване.

Само че този заучен жест крие и рискове. В същия експеримент учените открили, че ако кимате с глава нагоре-надолу, самите вие несъзнателно ставате по-склонни да се съгласите.

Една група от участниците били накарани да правят този жест, докато слушат четена на глас статия. Друга група трябвало да клатят глава настрани. Оказало се, че хората в първата група накрая били по-склонни да се съгласят с мнението в статията в сравнение с участниците във втората група, накарани да клатят глава отрицателно.

Това японско изследване потвърждава колко важна е т.нар. невербална комуникация. Тялото казва много и може да се възползвате от това, за да направите нужното впечатление. Демонстрирате откритост и създавате доверие, като стоите свободно, с изправени, но не напрегнати рамене, вдигната глава, ръце, отпуснати до тялото, а не кръстосани. Най-добре е леко да се наклоните към събеседника си. Показвайте, че го слушате внимателно и се интересувате от думите му, като кимате с глава нагоре-надолу. Отвреме навреме вмъквайте въпроси.

Всичко това не ви задължава да изкажете съгласие, когато дойде ваш ред да говорите. Но дори и възраженията ви събеседникът ще приеме по-спокойно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар