Заучена безпомощност – отървете се от провала преди да се е появил

Един от най-големите врагове на успеха в кариерата и в живота е т.нар. заучена безпомощност

Това е психологически феномен, който кара човек да мисли, че няма да се справи с предизвикателствата. По тази причина не предприема никакви действия дори ако статуквото вече е невъзможно за издържане.

Усещането, че някои неща са извън контрол, се засилва, ако има минал негативен опит

Феноменът „заучена безпомощност“ е открит и назован след брутални опити с кучета. Изследователите затворили една група и животните били удряни с електрошокови вълни, но не можели да направи нищо. Кучетата в другата група също били удряни с електрошокови вълни, но имали възможност да избягат, като прескочат оградата.

След известно време учените повторили експеримента. Животните от втората група много по-бързо съобразили, че трябва да прескочат оградата. На първата група също бил даден шанс да се отърват от електрошока. Въпреки това тези кучета дори не опитали да прескочат оградата. Те не успели да осъзнаят, че имат възможност да избегнат страданието. Вече били заучили безпомощността като модел на поведение.

Макар че би трябвало хората да са по-интелигентни създания, заучената безпомощност при тях се проявява по сходен начин, твърдят учените. Голяма част са готови да търпят страдание, вместо да предприемат действия. Причина за това е не само негативният минал опит -направили са нещо, за да постигнат промяна, но то не е завършило с успех. Много често проблемът се корени във възпитанието. От ранна възраст наред с безспорно нужните правила за поведение в обществото родителите и учителите внушават и че човек няма пълен контрол над живота си, някой друг определя възможностите и условията. В доста случаи това е вярно и е нужна маса от хора, които да поискат да направят промени в обществото.

В много случаи обаче не е вярно и е достатъчно човек сам да пожелае да излезе от собствената си заучена безпомощност

Това означава да предприеме действия, за да промени нещата, които не му харесват или даже му причиняват страдание.

Да се отървете от заучената безпомощност е първата и задължителна крачка към успеха. Колкото повече неща вярвате, че контролирате сами, че зависят от вашата воля и усилия, толкова повече възможности виждате, обясняват специалистите по личностно развитие.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар