Детето ми е агресивно! Трябва ли да го водя на психиатър?

Случаите на агресия в училище се увеличиха през последните години. Според психолозите причините са както в училищната среда, така и в семейната

Brothers wrestling on the beach

Родителите трябва да възпитават у дома стабилна ценностна система, а учителите да съблюдават за спазването на правилата, съветват специалистите.

Ако вашият тийнейджър прояви признаци на агресия към свои връстници, не омаловажавайте проблема и не мислете, че ще отмине от само себе си. Не искате един ден да ви се обадят от районното полицейско управление, нали?

По темата трябва да говорите безапелационно. Необходимо е синът или дъщеря ви да е наясно, че ако прояви и най-малката физическа грубост към някого, ще последват най-сериозни санкции от ваша страна. На тази възраст децата вече знаят кое е лошо и кое е още по-лошо. От вас се иска да не давате никакъв повод тийнът да си мисли, че може да се огънете и да му простите.

Много често агресията възниква заради липса на достатъчно обич и внимание у дома

Може би самите вие сте имали напоследък проблеми и сте пренебрегвали тийна. Или още по-зле – той е ставал свидетел на агресия между вас и партньора ви.

Опитайте се да успокоите атмосферата вкъщи. Вземете детето и заминете за няколко дена. Отдайте му цялото си време, поговорете с него. Разберете дали има дразнители в училище – дали някой не го обижда, не му се подиграва, не го предизвиква. Ако случаят е такъв, говорете с класната и с училищния психолог. Пожелайте среща с другите родители и се помъчете да намерите решение на проблемите.

Агресивните тийнове често са от групата на аутсайдерите. Ако смятате, че детето ви се чувства изолирано и недооценено сред съучениците си, помогнете да си намери хоби, да влезе в кръжоци и групи, където би могло да се сближи с други свои връстници. Особено ще е полезно, ако го запалите да тръгне на спортни занимания. Те създават характер. Тийнът ще спре да се поддава на провокациите в училище и ще фокусира енергията си на друго място. Освен това спортът е едно от най-добрите средства против депресия, а агресивното поведение често идва от потиснатост и страхове.

Липсата на достатъчно сън също води до агресивни настроения. Малко е късно да приспивате сина или дъщеря си, но каквото зависи от вас за техния добър сън и здравословно хранене, направете го.

Добре е да говорите с психолог и да обсъдите възможностите тийнът да посещава специалист. Колкото по-рано вземете мерки, толкова по-лесно ще бъде да решите проблема с агресията.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар