Прекалените амбиции правят децата нещастни

Често родителите не си дават сметка, че със своите очаквания и амбиции не само натоварват прекалено тийновете, но и ги правят нещастни


Добре е да имате реалистични очаквания. Не може да искате от детето си всеки път да е добро във всичко. Оставете го да се провали понякога – ако се учи от провала, той е нещо добро. И по-често си казвайте, че това все още е неговото детство и че има още само няколко години „на свобода”, преди животът да го всмуче.

Внимавайте какви послания отправяте. Дали, когато изпращате вашия син или дъщеря на изпит или на състезание с думите “ Разбий ги!“, тийнът не чува ехото като „Ако не се справиш, няма да се гордея толкова много с теб!“ Постоянно му казвайте колко го обичате и колко се гордеете с него.

В помощ на щастието е и здравословният начин на живот. Тийновете не си падат особено по него, но вие опитвайте да помагате с каквото можете. Вече нямате контрол върху това, което синът или дъщеря ви яде навън, но вкъщи предлагайте прясно сготвени ястия, правете фрешове и смутита, печете по-често сладки, например овесени или с повечко сушени плодове и ядки. Говорете с тий-на на тази тема – нека знае какво е добре за него и какво не, а пък все някой ден може да започне и да го спазва.

Не критикувайте пред него своето тяло, защото осъзнато или не, той започва да ви копира

Спазвате ли постоянно диета, очаквайте вашата дъщеря скоро да ви последва. Мусите ли се редовно пред огледалото, той/тя също ще стане прекалено взискателен към външния си вид и ще развие комплекси.

За хармонията в живота на тийна е от голямо значение случващото се у дома. Разбира се, че добрите отношения между родителите са от първостепенно значение, но не само. Нека къщата ви е винаги спретната и проветрена. Не трупайте много вещи, залагайте на светлите цветове и леките мебели.

Тийнът трябва да има своето кътче и лично пространство

Да знае, че като покани приятел, няма да ги тормозите с разпити или с подноси с бяло сладко. Че когато внесе нещо в стаята си, няма да го намери на боклука на другия ден, защото за вас изглежда излишно. Че когато му се танцува или плаче, може да затвори вратата и няма да бъде обезпокояван.

Не бива обаче да подценявате и времето заедно. Психолозите са категорични, че децата, които прекарват повече и пълноценно време заедно със смей-ството си, са по-уверени в себе си и по-щастливи. Осигурявайте им весели изживявания и имайте семейни традиции – например всяка петък вечер поръчвайте пица и играйте скрабъл или монополи.

Недейте да викате и да нервничите пред тийна. Не само на него, по какъвто и да е повод. Крясъците и особено обидите в тази възраст могат да нанесат дълготрайни вреди върху психиката.

И най-важното от всичко – щастливите тийнейджъри имат щастливи родители. Самите вие открийте своя център, своята хармония. Следвайте мечтите си и не мислете, че това е егоистично, пише „Всичко за семейството“. Децата, които живеят с щастливи родители, се учат да преследват щастието си и да му се наслаждават пълноценно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар