6 златни правила, които ще ни помогнат да бъдем щастливи

Как да бъдем щастливи?

Едва ли има човек, който да не се стреми към него. И въпреки че според проведена анкета 80% от хората в света твърдят, че са щастливи, броят на изписаните от лекарите успокоителни медикаменти непрекъснато расте. Къде се крие щастието, как да го открием и задържим? Специалистите ни помагат да разберем.

6 златни правила, които ще ни помогнат

Първо – да променим мисленето си!

щастливи

Как да бъдем по-щастливи?

Щастието е най-крехката величина. Вследствие на сътресение в живота ни, загуба на близък или депресия, за дълго време то ни се струва мираж. Общоприетите източници на щастие и упование като любимите занимания, семейството и др. невинаги ни помагат да го преоткрием. Допълнително от телевизионния екран или радиоефира ни залива информация за насилие, катастрофи и природни бедствия. Психолозите съветват по отношение на щастието да не разчитаме на останалите, а на собствените си сили.

Как да го постигнем? Като приемем, че щастието не се състои в търсенето му, а в малките радости, които ни съпътстват ежедневно. То е на една ръка разстояние и е достатъчно да се протегнем, за да го уловим. Стига да умеем да го видим. Успешен ден, един мил поглед, приятна обстановка… всичко това може да се превърне в източник на щастие, само ако успеем да забележим тези прекрасни неща и да се възползваме от позитивните емоции, които носят.

Да почерпим от извора на мъдростта!

Не става дума да се затрупаме с философски книги. Силата на мъдростта е в една обикновена истина: за да живеем по-добре, да страдаме по-малко и открием щастието, трябва да работим върху самите себе си, а не да разчитаме на външни фактори. Това, разбира се не е лесно. Нито ни гарантира безоблачно щастие през целия живот. Смисълът да потърсим сили в самите себе си е да разберем, че ако щастието съществува, то е в собствените ни възможности, а не се дължи на обстоятелства като късмет, намеса на околните и т.н.

Психолозите твърдят, че има 6 правила, които са в основата на мъдростта и които трябва да усвоим, ако искаме да докоснем щастието. Ето ги:

1. Да приемем външността си

Лошото отношение към тялото ни означава липса на уважение към източника ни на усещания и ни лишава от позитивни емоции. Непрекъснатите изтощителни диети, но също така наднорменото тегло и вредните навици се отразяват негативно не само върху тялото ни, но и върху самочувствието ни. Мъдростта се състои в това първо да се приемем такива, каквито сме. А след това, без да стигаме до вманиачаване, да се погрижим за добрия си силует, като водим здравословен начин на живот.

2. Да се вслушаме в себе си

За да постигнем вътрешен мир и да подобрим отношенията си с околните, е добре от време на време да отделяме време само за себе си. Време, в което да се изолираме от външния свят и да си направим равносметка за това, което бихме искали да постигнем, за хубавите неща, които са ни са се случили напоследък, както и как сме се справили с трудна ситуация.

Тези размисли ще ни дадат увереност в собствените ни сили. Да се научим да се вслушваме в самите нас ни носи вътрешно спокойствие, а оттам и положителна енергия и щастие.

3. Да се освободим от илюзиите

Най-големият враг на мъдростта е измисленият свят, който си създаваме. Психолозите са категорични, че илюзиите ни откъсват от реалността и ни пречат да преценяваме правилно нещата. Щастието се състои не в измисления свят, а в способността ни да приемаме случващото се около и с нас в неговия истински вид. Опитите да го отричаме или, променяме ни причинява повече вреда, отколкото полза.

4. Да се дистанцираме

Реалният свят е пълен с препятствия, които бързо могат да ни отчаят. Ако им отделяме прекалено много внимание и мислим твърде за тях, ние се превръщаме в обсебени от събитията и обстоятелствата, а от там до депресията и разочарованието има само една крачка. Ето защо е добре от време на време (а особено когато усетим, че нещата се изплъзват от контрола ни), да спрем и да се опитаме да се дистанцираме от случващото се около нас.

5. Да не съдим другите и да не страдаме от предразсъдъци

В отношението си към околните (от което не можем или не искаме да се лишим) ние сме пристрастни и изпълнени с предубеждения. Често се водим от наложени ни идеи, схващания и норми. Да се освободим от тях и изградим наша собствена ценностна система не е лесно. Това изисква огромна работа върху нас самите, която обаче е добре да свършим. Нашият инстинктивен рефлекс е още щом видим нещо ново и непознато, моментално да си съставим мнение за него, без да сме го опознали, пише „Жуpнaл“. И да подхождаме с повече разбиране към собствените си грешки, отколкото към тези на другите. Искаме ли да сме пo-щастливи и да имаме по-добри отношения с хората около нас? Нека тогава се научим да ги разбираме, вместо да ги съдим!

6. Да живеем в настоящето

Това включва уважение към случващото се в момента, тук и сега, и отказ да се влияем от илюзиите. Но също така изисква и осъзнаване, че миналото е минало, а бъдещето още не се е случило. Казано накратко – не можем да бъдем щастливи, ако все търсим опора в миналото и изпитваме съжаление, че то си е отишло. Нито ако се опитваме да пренесем живота си в бъдещето. Това не означава да отречем опита, който сме получили, нито да бъдем безразлични към утрешния ден, а само да изживяваме пълноценно мига, случващото се в момента.

Психолозите твърдят, че за да живеем добре, трябва да действаме. А действието винаги става в сегашно време.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар