Аурата на целувката на Климт

Поколения почитатели векове наред се възхищават от майсторството в картините на великите майстори

Има много известни старинни платна, които ни радват и днес.

Едно от тези произведения е картината на великия художник Густав Климт „Целувката“ – ярък образец на романтичното направление в живописта.

Густав Климт е австрийски художник. Главен предмет в неговата живопис е женското тяло и повечето му работи имат характерно изразен еротизъм. Всяка картина на Климт е уникална по своему, художникът влага в нея частичка от душата си, емоциите си и я зареждал със своята особена енергетика. Той става любим портретист на елегантните виенски дами. Климт рисува също и пейзажи, сплитайки символизъм с импресионизъм.

Картината „Целувката“ е създадена в „златния“ период на творчеството на художника

В това време той работи много със златист цвят и с истинско листово злато.

Картината изглежда необичайно ярко и привлича погледа към себе си. Блясъкът на златото предизвиква магически, религиозни асоциации. „Целувката“ може да бъде наречена формула на любовта. Простото и точно значение на тази картина е златното сияние на щастието, цъфтящата земя, превърната в рай за влюбените. Вселената, в която няма никого и нищо друго освен двамата. И този миг продължава цяла вечност. Липсва пространство, време, движение. Само миг, застинал във вибриращ в злато фон като в кехлибар.

Модел за картината са самият Густав Климт и неговата възлюбена Емили Флоге

Те изразяват идеята за сливането на две начала не по-малко енергично от самата целувка. Емили е голямата любов на Климт и остава негова спътница до края на дните му. Аурата на платното и неговата завладяваща красота изразяват, от една страна, неговата „ценност“, от друга – представят влюбената двойка като символ на безгрижното еротично щастие.

Щом Климт излага картината, тя веднага става известна. Още преди закриването на изложбата тя е закупена от Съвременна галерия (по-късно Австрийска галерия „Белведер“) и оттогава хората не престават да се възхищават от целувката, продължила
повече от век.

Тази картина може да се види навсякъде във Виена: във витрините на сувенирните магазини и художествените салони, украсяват с нея часовници и брошки, чантички и портмонета, чашки и чинийки, вази, кутийки, бележници и дори шалове. Нещо повече – картините на Густав Климт са станали дори архетипи на картите Таро и е създадена колода – Златно Таро на Климт (Golden Tarot of Klimt).

И до днес картината „Целувката“ е изключително популярна в цял свят и в същото време е много загадъчна

Не всички знаят, че платното притежава магически свойства, защото изображението е способно да привлича в живота романтични взаимоотношения за самотни хора. А за влюбени двойки картината ще бъде символ на дълъг и щастлив семеен живот, ако бъде окачена над съпружеското ложе или просто се постави на друго място в дома.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар