Цяла година спестявате за почивка в чужбина? Ето какво трябва да знаете!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Цяла година сме пестили за мечтаното пътуване в чужбина. Идва желаният миг, грабваме куфарите, но в какъв вид да носим парите си?

В пътнически чекове

Голямото им предимство е, че с тях може да се разплаща само собственикът им. Когато ги получавате, се

пътуване чужбина

Ценна информация

подписвате, когато плащате с тях – трябва да положите същия подпис. Предлагат се в различни валути – евро, долари – щатски, канадски, австралийски и др.

Валидността им е безсрочна: ако загубите някой чек, може да се възстанови в банката. Неудобството е, че не навсякъде по света се приемат.

Пътническите чекове се декларират като пари в брой. Ако вземете повече, попълвате митническа декларация.

В брой

Плюсът е, че така контролирате харчовете си най-разумно и лесно. Човек по-трудно си „развързва“ кесията, когато плаща в брой. Парите от картата „изтичат“ неусетно между пръстите, дори без да ги пипнем.

Ако решите да вземете всичко в кеш, проверете предварително какви са условията за изнасяне и внасяне – сума над каква стойност трябва да декларирате.

Не бързайте да обменяте валута веднага при пристигането си на летището или гарата – по правило там са най-високите курсове „продава“ и ще ви е по-неизгодно, отколкото в чейндж бюрата в банки, хотели, търговски центрове.

Не рискувайте с улични дилъри или бюра за обмяна, които предлагат доста по-високи стойности – вероятността да ви излъжат с фалшиви банкноти или неотбелязана на таблото комисионна при продажбата е голяма.

Разпределете банкнотите на различни места: в чанта, джобове, портмонета, за да не стане някой неприятен инцидент – да ги загубите наведнъж или при обир да останете без стотинка.

В банкова карта

Сумата, която можете да носите в картата си, е неограничена и не е необходимо да я декларирате при влизане в чужда страна. Това е голям плюс, но неудобството е, че не навсякъде може да се плаща с карта, както и че в някои места се налага дълго да се търси банкомат, пише „Жуpнaл“. Има страни по света, където въобще няма банкомати, а карти приемат само в най-луксозните хотели, ресторанти и бутици.

При всяко теглене от банкомат в чужбина ви взимат комисионна за банката (една и съща, независимо от сумата). Така че по-добре да изтеглите повече пари наведнъж, отколкото често и по малко. Ползвайте банкомати на сигурни места – банки, магазини, хотели.

Закривайте с длан клавиатурата, когато теглите, за да не станете жертва на престъпници. Същите свалят данните от картата с миниатюрни устройства, монтирани тайно в банкомата, и после ви източват парите.

Активирайте мобилна услуга за получаване на sms, когато се извършва банкова операция с вашата карта. Така ще можете веднага да се обадите да я блокират при сигнал, че някой тегли.

Споделен опит

В Европа и САЩ – вземете си банкови карти, навсякъде се приемат и има банкомати, от които да изтеглите малко кеш за дребни разплащания.

В Турция и Египет – най-добре носете щатски долари, но в дребни банкноти, за да нямате проблем с рестото (случва се да ви върнат в местна валута и да не сте на сметка). С карта също може да платите, но не навсякъде.

В Индия – приемат основно местната валута – рупии, но може да носите и долари. С карта се пазарува в големите търговски вериги, луксозните ресторанти и хотели.

В ОАЕ – навсякъде може да платите с карта, но най-изгодно е кеш в щатски долари.

В Китай – носете долари, които може да обмените в местната валута – юани, като курсът във всички бюра в страната е еднакъв. С карта може да се разплатите на по-луксозните места.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар