Защо детето си гризе ноктите и как да го отучите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Забелязвате, че 5-годишната ви дъщеря е добила навика да си гризе ноктите

гризе ноктите

Защо детето си гризе ноктите и как да го отучите?

И ви налягат притеснения, защото сте чували, че това издава стрес у детето, че е симптом на невроза и на какви ли не още страхотии.

Вярно е, някои психиатри са склонни да смятат, че децата си гризат ноктите, когато са притеснени. Но може да става дума и просто за лош навик. В него вашият наследник не е уникален – изследвания показват, че го има всяко трето дете.

Обърнете внимание кога синът или дъщеря ви си гризат ноктите. Ако са необичайно мълчаливи и гледат в една точка, може би наистина са притеснени. Внимателно започнете разговор, за да разберете причината. Но ако детето ви гледа филм по телевизията, който никак не е страшен, и си гризе ноктите, няма от какво да се тревожите. Или поне не много, защото лошата и нехигиенична привичка по принцип е доста упорита. Трябва да се заемете с нея веднага щом я забележите. Това е неосъзнат навик, детето не го прави нарочно. Не му се карайте, не го наказвайте, не му натяквайте. Може веднъж да обясните, че е грозно и опасно да си гризе ноктите. В устата му влизат микроби и рискува да се разболее. Освен това ноктите му ще станат назъбени и даже ще започнат да го болят пръстите. След това действайте вие.

Поддържайте ноктите му къси – тогава няма да има какво да хапе

Наистина ще го заболи и само ще се сети да спре. Щом забележите, че се отдава на навика си, му пъхнете нещо в ръцете – играчка, която да привлече вниманието му, малка топка или друг предмет, който може да се огъва.

Ако това не помогне, в краен случай купете от аптеката горчива на вкус боя за нокти. Намира се такава и е предназначена специално за избавяне от вредния навик. Тази иначе ефикасна терапия обаче не е съвсем подходяща в ранна възраст. Като му намажете пръстите против воля, детето приема това за вид наказание и се стресира.

По-инатливите пък могат да решат да правят напук и да продължат да си гризат ноктите въпреки горчилката. Може и да им стане интересно да привличат родителското внимание.

Мазането с горчива боя е по-подходящо при по-голе-ми деца, които сами осъзнават, че този навик е неприятен и са мотивирани да го преодолеят.

За момичетата често върши работа и да изтъкнете колко зле изглеждат ръцете им с изгризани нокти.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар