Може ли да се научим сами да познаваме предстоящите събития?

Наблюдавайки последователността от привични, повтарящи се ден след ден събития, придобиваме способност да надникнем с няколко секунди в бъдещето


Всяко лично съзнание представлява непрекъсната последователност от усещания. Затова повечето наши минипредсказания са точни. В същото време всяка минута няколко от тях се оказват погрешни. И тогава настъпва „разкачване” на потока на съзнанието, което се съпровожда с активизиране на други участъци от мозъка, свързани с изработването на допамин, регулация на вниманието и адаптация към непредсказуеми събития.

За да докаже това, психиатър подбира за експеримента си група младежи и им показва видео, в което хора се занимават с обичайни всекидневни неща: мият коли, сглобяват конструктор LEGO или перат. От време на време прожекцията се прекъсва и на зрителите се предлага да познаят какво ще се случи пет секунди след възобновяването й. В половината от случаите записът е спиран преди събитие, а в другата половина – по време на събитие. Оказва се, че в случаите, когато видеото прекъсва по време на събитие, 90% от предсказанията са точни. Но когато записът спре преди събитие, участниците се оказват прави в не повече от 80% от случаите.

„В такива моменти те полагат най-много усилия да направят своите прогнози – казва проф. Джефри М. Закс. – На границата на събитията е много по-трудно да се надникне в бъдещето. Човекът осъзнава, че може да сгреши, и престава да се доверява на себе си.”

Закс и колегите му предизвикват механизмите на работа на мозъка по времето, когато участниците в експеримента се опитват да предскажат новото събитие. Резултатите от функционалната магнитнорезонансна томография показват значително увеличаване на активността на някои области от средния мозък, сред които е и малък участък, наречен черно вещество или „център на удоволствието”. Черното вещество отговаря за контрола на движенията и вземането на адекватни решения. Този участък е най-силно поразен при болестта на Паркинсон.

Томографията показва, че активността на мозъка по време на експеримента се повишава в две критични точки: когато участниците правят избор и когато узнават дали той е правилен, или не. Според Закс реакциите на средния мозък значително се обострят в моменти, като пресичане границата на събитията или оценка за верността на избора.

Изследователите смятат, че изучаването на механизмите на „предсказанията” има огромно значение за диагностиката и лечението на неврологични заболявания на ранни стадии,

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар