Как да промените навиците на ленивото дете?

60 минути на ден физическо натоварване са необходими на тийнейджърите, за да бъдат здрави и във форма, твърдят учените

Макар да са наясно с опасностите, които крият обездвижването и затлъстяването, точно в пубертета много от децата не са склонни да отделят дори един час дневно за спорт или разходка. И точно тук идва ред на родителските усилия да ги убедят.

Ключът е да започнете заедно, с малко и постепенно да засилите натоварването. През цялото време тийновете трябва да усещат, че сте с тях и ги подкрепяте. Няма как да си лежите на дивана и да изисквате от детето да се размърда.

Тръгнете на 10-минутни разходки. Няма защо да баламосвате сина или дъщеря си с молба да ви придружи до магазина уж за да помогне с торбите. Бъдете открити и кажете, че искате да се движи повече, за да е във форма. Използвайте всеки възможен случай да ходите заедно пеша, като увеличавате времето.

Поставяйте си малки цели в началото и постепенно ги надграждайте – това ще покачи мотивацията на тийна. Може да сключите договор, на базата на който ще получава и награди. Най-добре те са свързани отново с движение – например тротинетка, удобни маратонки, бутилка за вода за спортисти и т.н. Малките успехи ще помогнат на самоувереността му и ще го окуражат да превърне упражненията в ежедневен ритуал – като миенето на зъби.

За да амбицирате тийна, може да се състезавате – например кой ще направи повече коремни преси или пък свещ във въздуха. Има семейни игри, които стимулират движението – потърсете някоя и я практикувайте редовно.

Ако имате място и възможност, купете за вкъщи велоергометър или някой от онези малки уреди, с които се правят упражнения за крака, ръце и т.н.

Следете редовно спортните програми и големи спортни събития. Нека тийнът усети духа и емоцията, които спортът носи. Може да гледате филми, в които млади хора тренират усилено и стават победители.

Полезно е да изберете ваканция, по време на която може да има физическа активност – планински преходи, каяци, скално катерене, пише „Всичко за семейството“. Почивката на палатки е хитра идея – вътре става много топло и щете, не щете, излизате рано навън. А и когато сте сред природата, имате десетки варианти.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар