Д-р Ангел Енчев: Смяната на пола е като второ раждане!

Липсата на ясна информация в науч­ната преса се дължи на консерватизма и на комплексите, свързани с тези промени както в обществото, така и: в научната общност, като отразява страха на обще­ството по такива чувствителни въпроси. Транссексуални са хората, които не мо­гат да се идентифицират с биологичния си пол. Те се чувстват напълно като хора от другия пол и страдат ужасно в своята „лъжлива“ телесна обвивка. За тях е мъчение да играят социалната роля, наложена от генетичния им пол (последният по правило е развит напълно нормално). Те носят дрехите на другия пол винаги когато е възможно, защото се чувстват негови представители, и са щастливи, ако околните ги приемат и третират като такива (т.е. ако приемат транссексуалния мъж за жена и транссексуалната жена – за мъж). Те мечтаят за пълна смяна на пола, защото той не приляга на психическата им структура и те страдат от това. Най-непоносими за тях са гениталиите. Транссексуалният мъж не мечтае за нищо толкова много, колкото за освобождава­нето от тестикулите и пениса си. Той притеснява хирурзите с молби да му ам­путират тези „напълно излишни“ органи и да ги заменят с изкуствено влагалище. Той не само предлага пари, но заплашва и със самоубийство, ако му се откаже. Транссексуалните жени искат да им се премахнат гърдите, влагалището им да се затвори и да им се присади пенис. Причините за транссексуалността не са изяснени до днес. Вероятно за създа­ването на чувство за принадлежност към другия пол играят роля както влияние върху мозъка по време на някаква критична фаза на ембрионалното развитие, така и мощни фактори на околната среда в ранното детство.

Транссексуалистите се измъчват от тежки страдания, иначе не биха тичали по различни инстанции, за да получат разрешение да променят пола си, нито биха ампутирали понякога собствените си генита­лии. Опитите да се утвърди даденият пол с психотерапия или с медикаменти най-често са безрезул­татни и пациентите ги чувстват като акт на насилие срещу най-интимната им същност. Вместо това те предпочитат да поемат рисковете и нежелателните странични явления на операцията, които дори при съвършена техника и грижлива хормонална подготовка не могат напълно да се предотвратят. Операцията обаче е само едната страна на лечението. Друга­та, не по-малко важна страна е психосоциалното вграждане в обществото след смяната на пола. Затова пациентът се нуждае в течение на години от помощ, която често пъти изисква пълна промяна на семейната и социалната среда.

Въпрос към д-р Ангел Енчев: Възможно ли е удължаване и удебеляване на пениса?

Д-р Ангел Енчев – още за пластичната хирургия…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар