Детето отговаря неуважително? Ето как да се справите без агресия!

Не е рядкост децата да отговарят на възрастните с хапливи философски забележки или с неуважителни гримаси като сбръчкване на нос, цупене на устни, плезене и превъртане на очи…Ето няколко идеи как да реагирате още при първите прояви на нежелателното поведение, преди то да е станало лош навик.

Детето се плези

Запазете хладнокръвие

Никой не казва да се примирите с неуважителните думи и гримаси, но реакцията ви трябва да е добре обмислена.


Ако сте снизходителни към детската грешка, хлапето ще приеме, че може да прави каквото си иска, а ако сте прекалено строги – то може да започне да се притеснява да се изказва и да се затвори в себе си. От друга страна, детето явно е емоционално по-възбудено в този момент и ако вие не сдържите своите емоции, то може да започне „битка“, от която проблемът само ще ескалира. Повишаването на тон, заплахите, употребата на изрази като „как смееш да ми отговаряш, аз съм ти майка“ само ще влошат положението. По-добре бройте до десет наум и помислете какъв ще е ефектът от думите ви, ако ги изречете. Ако усещате, че ви е трудно да запазите контрол или ако детето вече е в крайно емоционално състояние, кажете му, че ще говорите по-късно, когато се успокоите. След това, ако е възможно, отидете в друго помещение.

Установете причината

Отговарянето не е винаги изказване на реалните емоции на детето, истинската причина за поведението може да се крие в нещо, което няма връзка с вас. Може хлапето да има проблем с приятел в училище, но да си изкарва яда на вас у дома, защото се чувства в безопасност. Ето защо е важно да запазите спокойствие, да разсъдите над ситу­ацията и да попитате детето какво се е случило, за да откриете същинския проблем.

Обяснете кое е приемливо и кое – не

Ако детето ви е по принцип сговорчиво и любезно, а изведнъж избухва с реплика от типа „остави ме на мира“ на вашата молба да свърши нещо, има вероятност да повтаря поведение, което е видяло някъде или за което е чуло от приятели. Обяснете на хлапето кой е приемливи­ят тон, че е допустимо да ви каже, че е уморено, възпрепятствано или не е в настроение да свърши в момента това, което искате от него. Но не е редно да крещи, да обижда…

Запознайте го с последствията

След като сте обсъдили с детето допустимия начин на общуване, кажете му и какви ще са последствията, ако то не се съобразява. Бъдете конкретни: ще отнемете някоя от привилегиите му, ще му поставите да свърши допълнителни неща у дома, ще го пратите по-рано в леглото. И бъдете последователни – ако детето премине границата отново, накажете го така, както сте възнамерявали. Да проявите твърдост и да не отстъпвате и вие от приетите правила, е най-добрият начин да решите проблема.

Следете собственото си поведение

Ако вие отговаряте троснато на съпруга си или на неговата майка, няма какво да се чудите защо и детето ви отвръща по неуважителен начин. Бъдете любезни и премерени в реакциите и думите си към околните, ако искате и детето ви да спазва добрия тон, пише Журнал за жената.

Хвалете учтивото поведение

Обърнете специално внимание на детето си, когато то използва вежливи думи и се държи мило. Покажете одобрението си и обяснете точно кое ви е допаднало. То ще се почувства добре, ще знае, че е ценено и че мама забелязва и правилното му поведение, не само грешките му. А и така по-рядко ще се изкушава да ви отвърне грубо.

ВИТАЛЕ КИДС – номер 1 пробиотик за деца!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар