Как да насърчите детето да спортува?

промоции

Детето ви кипи от енергия и не спира по цял ден


Мислите, че това ще продължи винаги и в един момент само ще избере какво да спортува. Или пък обратното – обича по-тихи-те игри и смятате, че трябва непременно да го подтикнете нещо да спортува.

Истината е, че и в двата случая трябва да положите усилия като родители. С активното дете може би ще са по-малки, защото то обича движението и само трябва да помогнете да реши какво да тренира. Детето, което сякаш по природа смята спорта за наказание, иска личен пример и убеждаване.

Отделете време да заведете детето на различни събития и места. Така ще види на живо спортове, които е гледало по телевизията. Като му покажете, че децата на неговата възраст влизат без страх в басейна, може би ще поиска да го запишете на плуване. Учителят по тенис пък сигурно няма да има нищо против и без да му плащате да позволи на кандидат-шампион да хване ракета, за да я пробва за първи път.

Не драматизирайте, ако детето избере спорт, запишете го да тренира, а след месец мнението му се промени. Предложете да остане още малко – може да се запали, като добие умения. Но ако не иска, не го принуждавайте. Не се дразнете, като поиска друг спорт и отново се случи същото. Може би наистина търси това, което му харесва. Вероятно е и да се отказва, защото по принцип не му допадат физическите занимания. Но нали в се пак спортува поне докато не пожелае да го отпишете.

Не е добре да настоявате непременно за спорт, който вие харесвате. На сина ви може футболът въобще да не му харесва, а дъщеря ви направо да се измъчва с художествена гимнастика. Направете предложение, но се доверете на желанието на детето.

При всички положения е добре да давате пример. Вземете детето с вас, като спортувате, предложете му да се включи във вашата игра. По-трудно ще е, ако сте от тези, които не упражняват никакви физически активности, но държат детето им да не е като тях. Обяснете колко съжалявате, че като малки не сте се научили да плувате, да играете тенис, да карате ски и сега завиждате на тези, които умеят. Впрочем не пречи да се запишете на уроци по някакъв подходящ спорт и вие заедно с наследника си. Особено пък ако ви е мързеливичък. Ще се амбицира да покаже, че може да се научи по-бързо от вас.

Ако детето много упорито отказва да спортува каквото и да предлагате, внимателно поговорете с него. Възможно е някой съученик да го е обидил на тема физическа форма или умения и това да му се е превърнало в комплекс. Възможно е детето да не харесва колективни спортове, защото се бои от сблъсък, да не иска да влиза в съблекалня или в басейна, защото е гнусливо, да се притеснява от публика, пише „Всичко за семейството“. Като знаете какъв е проблемът, ще намерите как да го решите и да изберете подходящ спорт.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар