Ако имате половинка, която обсебва личното ви пространство, това четиво е за вас!

промоции

Стремим се към пълно единение – духом и телом, с любимия, искаме да прекарваме всяка свободна минута заедно… Отстъпим ли от това правило за малко, като пожелаем половин час лично време например, получаваме незаслужени упреци и обиди, които подлагат на съмнение щастливото развитие на връзката ни.

обсебване

Опитите на половинката ви да държи под контрол отношенията ви непрекъснато, да налага предпочитанията си и да ви убеждава, че е готова да пожертва всичко в името на любовта ви (за разлика от вас), е по-скоро нездрава привързаност, отколкото обич. Подобно поведение не крепи връзката, а я подлага на сериозен риск, обясняват семейните терапевти. При липса на лично пространство се губи нещо много ценно – трепетното възхищение от другия, което е възможно само когато се отдалечите леко, точно както се гледа картина, за да се оцени цялата й красота. Разбира се, дистанцията между влюбените не бива да преминава определени граници, иначе вместо да добави искри в любовния пламък, може да го угаси. Необходимо е да сте наясно какви сфери в отношенията ви са неприкосновени и в какви тясното взаимодействие е не само желателно, но жизненоважно. Ето кои са „автономните“ територии на партньора:

Психологическо пространство


Душевният мир е много крехко състояние, което лесно се нарушава. Взаимното доверие между партньорите е основното, което създава и поддържа „комфорта“ в двойката – да се чувствате отдадени един на друг, искрени в чувствата си и без поводи за съмнения. Понякога единият (по-често жената) се опитва да контролира половинката си, като настоява да знае всичко за нея – от всекидневните дела, през минали събития, до планове за бъдещето. Често обектът под „наблюдение“ започва да се чувства дискомфортно и се опитва „да изключи камерите“. Психолозите поясняват, че е съвсем естествено нежеланието да се дава отчет за всичко пред някого, независимо колко го обичаме. Това го дразни, а не се възприема като проява на „сливане с любимия, пълно отдаване, дишане на един и същи въздух всеки миг“. Дайте свобода на партньора, не го задушавайте, осигурете му спокойствие и лично психологическо пространство. Самонадеяното поведение и некоректното отношение разрушават много любовни връзки.

Физическо пространство

Неприкосновеността на определено място за всеки от двойката е част от семейното щастие, според мнението на семейните терапевти. Не бива да забравяте, че преди да се съберат под един покрив, всеки от партньорите е имал свой живот с ясни приоритети, цели и желания. След това две личности тръгват по общ път – делят и меда, и жилото, както се казва, но това не означава, че нямат нужда от собствена изява и свобода на действията.

Личното физическо пространство може да приема различни форми – например няколко рафта в шкафа, където ще са само вещите на партньора ви, подредени така, както на него му харесва. Или пък чекмедже от портмантото в антрето, където да си слага ключовете, портфейла и други дреболии, и да е сигурен, че никой няма да му ги премести и ще си ги намери там. Това важи и за нежната половинка в двойката – нека например тоалетната масичка в спалнята да е само за нея. Никой от двамата не бива да пипа, размества или преподрежда нещата в личното място на другия без негово разрешение. Често намеренията са благородни, от рода „да почистя, да сложа малко ред“, но това не е ваша работа, а прекрачване на границата, обясняват психолозите.

Друга форма на лично физическо пространство може да е любим фотьойл, където партньорът си почива, чете, гледа телевизия, или място на масата, където обича да сяда, когато се храните. Съобразявайте се с тези предпочитания, проявете уважение към зоната на комфорт на половинката си. В случай че имате общи любими кътчета в дома, преотстъпвайте си ги периодично в името на общото благо.

Право на личен приятелски кръг

Обикновено компанията се запазва и след като сте се събрали да живеете двамата под един покрив, ако дотогава сте се движили заедно. Всеки обаче има право и на личен приятелски кръг и не бива да се лишава от него. Необходимо е да намерите разумен баланс, така че нито да ви липсват срещите със старите приятели, нито заради тях да страдат общите ви интереси с любимия. За да няма проблеми, договаряйте предварително с партньора си програмата за свободното време. Например когато той стане в ранни зори в събота, за да отиде на риба с приятели, не му казвайте чак тогава, че сте планирали основно почистване и имате нужда от помощта му.

Време за почивка и хоби

Всеки има своя представа за отдих. Дайте свобода на партньора си да избира как да си почива, разбира се, в определени граници. Търсете компромисни варианти, за да не скучаете, докато половинката ви се занимава със своето хоби (общото хоби е най-благоприятният вариант, но не и най-честият). Не забравяйте, че човек има нужда от уединение дори когато живее в многолюдно семейство, така че, ако е решил да си прекара част от времето за почивка сам, не се сърдете. Така ще се върне във вашата компания по-доволен и щастлив, пише Журнал за жената.

Как да преодолеете проблема, ако границите се нарушат

Ако някой от партньорите изпитва недостиг на лично пространство и започва да се чувства „задушен“, може да приложи следните техники, за да възстанови хармонията във връзката си.

Изпуснете парата. Кажете „стоп“ на тревогата, разочарованията и опитите да контролирате ситуацията. Приемете, че връзката ви се развива по свой собствен път, и я следвайте. Използвайте обрата в поведението си, за да размислите над собствените си грешки с цел да си вземете поука и да не ги допускате отново.

Научете се да уважавате личното пространство на другия. Така ще разберете, че всеки може да живее свой живот, в който присъстват лични интереси, и те да са в полза на вашия любовен съюз.

Дайте право на избор. Партньорът ви има право да решава как да организира личното си пространство и време. Необходимо е обаче да спазва определени граници, за да не се нарушава балансът във връзката.

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ 100% натурален продукт за бърз и траен ефект!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар