На 1-ви февруари честваме свети Трифон

Празникът е известен сред народа като Трифоновден. Свети мъченик Трифон е народен лечител и чудотворец.

Свети Трифон

Той се ражда в християнско семейство и още като малък започнал да прави само добро на хората. Много се е молел на Господ да помага на страдащите и да ги излекува от болките и мъките им. А той самият церял хората, като използвал както лекове, така и добри думи. Легенди и предания разказват как още като бил седемнадесетгодишен успял да излекува дъщерята на римския император Гордиан. Тя имала психично заболяване. Така славата му не чудодеен лечител се разгласила.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — Свети Симеон.

Народните обичаи, свързани с този ден са Трифон Зарезан или Ден на лозаря. Но те се честват от повечето хора на 14 февруари, когато е бил и празникът на свети Трифон по стар стил.

На този празник мъжете отиват на лозята с бъклица вино, варена кокошка, печена луканка и прясна пита. Всеки стопанин се прекръства, отрябва три лозови пръчки от три корена, свива ги на венец и си закичва калпака, а зарязаните корени полива с вино. После избират „цар Трифон“, който трябва да е опитен лозар и се надяват при неговото „царуване“ реколтата да е богата. След това сядат на обща трапеза да се почерпят и накрая си тръгват заедно. Начело ги води новоизбраният „цар“ и всички го пръскат с вино по пътя към дома, а той благославя хората и лозята.

Освен всички традиции и народни обичаи, имен ден празнуват Трифон/а, Лозан/а, Гроздан/а и всички производни. Но дали ще го празнуват на 1-ви или на 14-ти – това изглежда е личен избор на всеки.

Честит да ни е празникът!

Как да оставите гостите си възхитени? С това портокалово сорбе и пенливо вино!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар