Грипът много прилича на остра вирусна инфекция, но има съществени разлики. Ето ги!

Често острата вирусна инфекция и грипът се бъркат, защото симптомите си приличат, а при определени условия и протичането на едното или другото заболяване може да мине по един и същи начин.

Грип или ОВИ

Грип или ОВИ

Колкото и да са сходни, все пак има основни разлики: по правило грипът протича по-тежко, инфекцията може да предизвика епидемия или пандемия, може да застрашава живота и за грипния вирус има определени противовирусни препарати.

Предлагаме ви таблица, по която може да се ориентирате за отличителните признаци на двете заболявания – ОВИ и грип.

 

Симптоми ОВИ Грип
Начало на заболяването Неразположението се проявява постепенно, общото състояние се влошава по-бавно, за около 1-2 дни. Бързо и внезапно влошаване, само след няколко часа се чувствате зле.
Главоболие Обикновено се наблюдава лека или средна болка. Силно, пронизващо главоболие.
Температура Често е със субфебрилен характер (леко повишена), рядко се вдига над 38,5 градуса, като се увеличава постепенно. Рязко повишение на температурата до 39-41 градуса, като се вдига в течение само на няколко часа, често се придружава с треска и обилно потене.
Хрема Характерно е запушването на носа, кихането, хремата – те са визитната картичка на болестта. По правило хремата не е характерна за грипа, може да се наблюдава запушване на носа.
Мускулни

болки

Не са характерни за ОРВИ, понякога може да се усещат незначителни болки в мускулите на крайниците. Силни мускулни болки по цялото тяло, както и усещане за болки в ставите и костите, светобоязън, сълзене, болки при движение на очите.
Кашлица Проявява се често от самото начало на заболяването и е със слаб, незначителен характер. Наблюдава се примерно след 48 часа от началото на заболяването и е със силен, мъчителен характер и болезнено усещане в гърдите.
Болки в гърлото Характерни са от само­то начало на заболяване­то и често са придруже­ни с дразнене в гърлото и пресипнал глас. При грип болките в гърлото са много силни, може да се наблюдава и затруднено преглъщане.
Обща слабост Явява се умора, отпадналост, но са незначителни. Характерен симптом, наред с чувство за „тежест“ в цялото тяло.
Продължителност на заболяването Обикновено състоянието се подобрява след 7-10 дни. Болестта продължава 7-14 дни без забележимо подобряване на състоянието.

 

Описаните основни симптоми се наблюдават при повече от половината болни от ОВИ или грип. Не бива обаче да се изключва и фактът, че редица вируси могат да предизвикат клиничната картина, характерна за грипа, както и че грипният вирус може да се прояви с нетипични за него оплаквания. Затова никога не се самолекувайте, пише Журнал за жената.

Лула инхалатор с хималайска сол – HIMALAYAN PIPE

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар