Много съжалявам, но Дядо Коледа е измислица!

Ако сте от родителите, които много държат на истината, сигурно отдавна се измъчвате дали да признаете, че Дядо Коледа не съществува

dyado-koleda

И вие, и децата нямате търпение да дойде празникът, но нещо все не му достига на обяснението ви как Дядо Коледа пуска подаръците през комина, като изобщо нямате комин вкъщи. Или защо белобрадият старец, който връчи пакета в детската градина, изобщо не прилича на този, който го даде в школата по английски.

От гледна точка на психологията експертите твърдят, че измислената история за Дядо Коледа не вреди. Както не вредят игрите, в които децата влизат в ролята на доктори или пожарникари. Въображението е полезно и трябва да бъде насърчавано.

Да вярваш в невъзможното е предимство, което възрастните губят. Летящи елени, белобрад дядо, който живее на Северния полюс – би било неразумно зрял човек да се хване на това. Но децата трябва да изживеят магията и е жестоко да им я отнемете, когато сами не са започнали да изпитват съмнения. Вярата в чудесата може би някой ден отново ще им помогне да не приемат за невъзможни дори най-трудните неща и да се борят за сбъдването им.

А Дядо Коледа си струва да бъде разследван като феномен и разплетен като кълбо от причинно-следствени връзки. Не, не става дума да разкажете как той изскочи от рекламата на газирана напитка и превзе целия свят. (Впрочем това си е чиста проба потвърждение, че хората много искат да вярват в чудеса.) По-добре заедно с детето измисляйте как този стар човек влиза през комина, кога влиза и ако детето се направи на заспало, дали ще го залови на място. Как успява да се върне през комина, сигурно с въже, но кой го дърпа. И къде паркира голямата шейна, докато раздава подаръците. Сто въпроса, с отговорите на които детето ще развива мисленето си.

Вие пък не мислете, че поддържайки мита, го лъжете. Пък и лъжа е силна дума, това е приказка. Дядо Коледа е неделима част от празника на семейството, на доброто, на милосърдието. Ще го преглътнете в името на ценностите, които е добре детето да уважава от малко. За него Коледа е чиста радост, оставете му я колкото може по-дълго.

Естествено, някъде най- късно към 7-8 години наследникът ще започне първо да се съмнява, а после ще разбере, че Дядо Коледа не съществува. Не се опитвайте да го разубеждавате освен като интелектуална игра. По-добре си подгответе отговор, като ви притисне с въпроса “А ти защо не си ми казал/а истината? Нали е лошо да се лъже“. Бъдете честни, но и не предавайте коледния дух. Обяснете на детето, че сте искали да му покажете магията, макар да сте били наясно, че рано или късно тя ще свърши.

И даже не сте излъгали съвсем. Помогнете си с историята за благородния епископ на град Мира Свети Никола, който използвал наследството си в помощ на бедните. Оттам тръгнала традицията хората да си правят подаръци и да вършат добри дела, които за други хора се превръщат в сбъднато чудо, пише „Всичко за семейството“. Ето това е магията, в която детето ви трябва да вярва, на колкото и години да стане.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар