Децата и цветното виждане – кога трябва да се научат да познават цветовете?

Светът на децата изначално е хаос от цветове

tsvetove

Малчуганите ги опознават, контактувайки на всяка крачка с окръжаващата среда. На разходка в парка или в стаята вкъщи, виждат багри и форми, чиито имена за тях все още са неизвестни. Първият период от живота е именно непрекъснато опознаване и наричане на всяка част от реалността. Един от етапите в него е детето да научи имената на цветовете.

Дори бебетата реагират на цветове, а един от любимите им е червеният. Кърмачетата не си падат по по-тъмните – черно, синьо и зелено. Умението им да разпознават цветовете се появява около 2 години. Според педагогически източници 3-годишното дете вече трябва безгрешно да назовава основните – червен, син, жълт и зелен.

Това не е изключително правило, тъй като всяко дете се развива по свой начин и ритъм за натрупване на знания и умения. Не е необходимо непрекъснато да сравнявате собствения си наследник с неговите връстници. По-скоро се ръководете от най-доброто и най-правилното, което смятате, че е необходимо за умственото и физическото му развитие.

И все пак кога да започнете обучението по цветове?

Може още след навършването на 1 година, но с ясното съзнание, че получаването на нови знания трябва да бъде игра, в която родителят е партньор, а не критикар.

Опознаването на цветовете е изключително важно за детето. Така то по- лесно може да общува, като описва предметите, дрехите и храната. А и всяко ново знание развива мисленето и уменията.

Има много начини да превърнете опознаването на цветовете във вълнуваща игра. Добро начало са разговорите, в които казвате какъв цвят са предметите от близкото обкръжение. Не прекалявайте обаче и не претрупвайте детето с ин
формация.

След време добавете игри, които активират мисленето. Рисувайте заедно с моливи, пастели или тебешири, оцветявайте, като обяснявате кое какъв цвят трябва да бъде и помагайте на детето да избере съответния молив. Хлапетата от малки обичат да творят и с бои. Не ги забранявайте, но внимавайте за сигурността на терена – да не получите неочаквани екстри по чисто новите тапети.

Прекрасен помощник са книжките за оцветяване. За най-малките са тези, в които на лявата страница има готова рисунка. Детето трябва да я повтори в контурите на дясната страница със същите цветове. Добре е родителите да участват, като назовават багрите.

Така детето ще научи имената и ще запомни примерно, че листата са зелени. В следващия етап може да купувате книжки само за оцветяване. Ако обаче видите сини листа, попитайте защо. Може детето да не е запомнило, че обикновено са зелени. А може и да получите обяснение, от което да разберете, че отглеждате нов Пикасо (нали знаете, че от 1901 до 1904 г. той е в син период)

Изключително подходящи са пъзелите, комплектите с карти или книжките със стикери, в които децата търсят синята мишка или лилавия динозавър например. Интересна идея са специалните интерактивни игри за обучение по цветове.

Колкото и модерни джаджи да купите, все пак не забравяйте, че важната роля се пада на родителите, пише „Всичко за семейството“. Те могат да измислят най-интересните игри, с които умело и ненатрапчиво да научат децата да познават цветовете, да ги комбинират и да развиват творческите си способности.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар