Ето какви християнски празници ни предстоят, какви са обичаите и традициите за тях

промоции

Коледните празници започват с Игнажден и завършват със Стефановден.

Коледни празници

Коледни празници

24 декември – Бъдни вечер

Тази вечер започва честването на Рождество Христово. Според Евангелието Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея.


Най-възрастният човек на масата или в семейството пали домашното огнище и подклажда бъдника – прекадено и миросано дърво, което трябва да гори през цялата нощ. Този обичай могат да спазят само хора, които имат в дома си камина. Останалите палят свещите в свещника и го поставят на масата. Същият човек разчупва обредната пита, като нарича първото парче на Богородица (в памет на починалите) и го оставя пред нейната икона, която всеки християнин има в дома си. Останалите парчета се раздават на останалите хора на масата, както и на домашните любимци.

Ако имате огън, в него се хвърля жито за здраве и берекет. На трапезата се поднасят само постни ястия – нечетен брой (7, 9 или 11). Интересен е произходът на тази традиция, но тя не е еднаква за всички православни християни. Например в Русия и Украйна поднасят 12 ястия на Бъдни вечер, колкото са месеците в годината.

След вечеря масата не се раздига, в чест на очакваното раждане на Христос и идването на Дядо Коледа.

25 декември Рождество Христово, Коледа

Този ден е най-тържественият от седемте дни, през които се чества Рождество Христово – 5 предпразнични (20-24 декември) и 2 празнични (25-26 декември). В полунощ след Бъдни вечер тръгват коледарите – предимно млади мъже и ергени, начело със своя водач (станеник, старец), който са избрали още на Игнажден (20 декември). В коледната нощ те обикалят къщите и пеят песни за щастие и берекет на стопаните. Даряват ги с обредни гевречета, пуканки, боб, сланина, месо, вино, пари. Коледуването завършва с общо угощение, а останалите след почерпката продукти се раздават на бедните.

Прочетете за Коледа по света ТУК и кои държави кога и как празнуват.

Имен ден празнуват Христа, Христо, Емануил/а, Християн/а, Ренета, Кристиан/а, Христина, Кристина.

27 декември – св. Стефан, Стефановден

На този ден православната църква почита паметта на св. Стефан – първият християнски мъченик и първи архидякон в Йерусалимската община. Оклеветен от юдеите, загива мъченически, пребит с камъни. Преданието разказва, че Богородица се молела за него по време на жестоката му смърт.

Според народния календар на 27 декември се затваря кръгът на старата година. Семейството се събира около трапезата, за да отбележи последния празник за годината и да се помоли за здраве и плодородие през следващата.

Обредните ястия са свинско с кисело зеле, баница с месо, прясна пита.

Имен ден празнуват Стефан/а, Стоян/а, Стамен/а и всички производни.

Кои държави празнуват Коледа на 7 януари?

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар