Супер трикове за по-лесно почистване на дома

промоции

Кога за последно почистихте бравите у дома? Не си спомняте, нали? Всъщност едва ли дори най-прилежните домакини стоят с парцал в ръка и лъскат ли, лъскат ключовете за осветлението или контактите.

И ето как в дома ни е пълно с дребни неща, които пренебрегваме, докато те невидимо се превръщат в развъдник на микроби. Редовно почистваме подовете, мивките, банята и тоалетната в дома си, но изобщо не се сещаме да минем с парцал крушките, дистанционното или компютърната мишка.

почистване на дома

Почистване на дома – бързо и лесно

Неслучайно именно тези неща са определени като най-мръсните вещи във всеки дом. Те обаче трябва да бъдат почиствани поне веднъж в годината.

Това важи в пълна сила за тръбите, водомерите и топломерите. А също за сифоните и казанчето на тоалетната чиния. Фугите също трябва да се изчеткват най-малко по един път на всеки 12 месеца, както и пространството зад радиатора, печката, климатика и всички останали мебели вкъщи, които са статични или ги местим рядко.

При миенето на прозорци често пренебрегваме самите рамки, както и парапетите, особено външните. Те обаче се нуждаят от поддръжка, както рамките на вратите и горната част на дограмите. Избърсвайте и електрическите крушки – те се омазняват и се покриват с прах, особено в кухнята и в банята, и е удивително колко много светлина се губи по този начин.

Изгасете лампите, отвъртете крушката, избършете я с мокър парцал и не се занимавайте повече с това до края на годината. Не забравяйте полилеите, лампионите, ключовете за осветлението, кабелите, контактите и разклонителите.

Труднодостъпните места като горната част на хладилника, шкафовете и корнизите събират много прах, но тъй като те са извън обсега на погледа ни, също остават пренебрегвани. Затова е добре да ги почистваме поне един-два пъти годишно.

През такъв период от време трябва да изпираме и дълбоко да почистваме матрака, килимите, пердетата и меката мебел. Там също се събират много прах и акари, което може да ви докара неприятни здравословни проблеми. В тази графа попадат и щорите. Тях трябва да почиствате по-редовно, а два пъти в годината да ги сваляте, измивате и полирате с антистатичен препарат.

Най-малко веднъж на всеки шест месеца от основно почистване се нуждае и фурната, а от препиране се нуждае всеки по-плътен текстил от дома, като одеяла, покривала, юргани и т.н.

По-редовно пък трябва да почиствате пералнята. На всеки три месеца е добре да пускате празен барабан на програма с най-високи градуси, като в отделението за праха сипете сода, разбъркана с вода, а в самата пералня изсипете чашка оцет, пише „Телеграф“. Гумените пръстени в пералната машина също се нуждаят от почистване, тъй като хващат плесени, ако перете често. Мухълът полепва по дрехите и в тях остава лоша миризма след пране.

Основно почистване на хладилника също трябва да се прави най-малко четири пъти в годината. След като го размразите, почистете уплътненията, вратата, чекмеджетата и стелажите с лимонов сок или разреден оцет.

За да няма лоши миризми, дръжте в хладилника сода за хляб в отворена кутия. Тя абсорбира мириса от продуктите. Същото важи и за микровълновата.

Преди началото на всеки сезон е добре да дезинфекцирате с по-агресивни препарати онези места, които по принцип чистите веднъж на една или две седмици, като да залеете с белина ваната, тоалетната чиния и мивката. В никакъв случай не забравяйте да почистите и завесата в банята или да я смените с нова.

„Изжулете“ плотовете и дори накиснете иначе чистите тигани, тенджери и дъски за рязане в оцет и вода. Сменете гъбата за миене на съдове, изпразнете, накиснете и измийте шишенцата за сол, пипер, оцет и олио. Вземете мокри антибактериални кърпи, с които редовно да минавате телефона, компютърната мишка, клавиатурата, дистанционните и всички малки вещи, които ежедневно използваме, а рядко почистваме. Ако имате овлажнител или ароматизатор, обърнете внимание и на тяхната „хигиена“.

За да ви е по-лесно, сами си съставете списък на нещата, които трябва да почиствате и през какъв период от време. Направете го своя рутина. През лятото например изпирайте пердета, килими и тапицерии, а през зимата се заемете с труднодостъпните места. Колкото по-често полагате малко усилия, толкова по-рядко ще ви се налага да търкате с часове натрупания прах или мазнотия.

В крайна сметка целта е всяко кътче от жилището да е преминало през почистване и дезинфекция. Не само заради уюта на чистия дом, а и заради вредните последствия от праха и мухъла, които не забелязваме или просто пренебрегваме.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар