Кои са най-известните сувенири, които можете да си вземете за спомен от пътуване

При всеки нещата са различни, разбира се – за един най-важното са спомените в съзнанието, за друг – уникалните снимки, за трети – сбирката от мидички. Но когато пътуваме no-надалеч, обикновено гледаме да се сдобием с най- характерния местен сувенир. А те, оказва се, са доста разнообразни – като започнем от статуетки, минем през храни и стигнем до… природни явления! В различните точки на света хората определят като характерно за града или страната си най-необичайни неща.

Исус

Исус

Образи на истински личности и митични герои

Най-забавните сувенири от този тип са във Ватикана: отварачки с образа на папата или малко балконче с образа на папата – типична сцена от тържествени моменти. В Египет, освен пирамиди, много често се предпочитат фигурките на фараони – с нещо такова в багажа човек се чувства някак царствено, а пък с фигурка – копие на статуята на Исус в Рио де Жанейро, усещането е направо божествено. В Япония сред най-тачените фигурки са тези на сумисти, а в Америка – на статуята на свободата и на планината Ръшмор, където са изобразени ликовете на четирима американски президенти. Любопитното е, че се предлагат маслени лампи с планината Ръшмор. А като говорим за важни исторически личности и митични герои, то тук на първо място е румънската статуетка на граф Дракула (както и чаши с неговия лик), в чиято история са вплетени истински моменти от живота на Влад Цепеш, съчетани с доста народна фантазия.

Инженерни и архитектурни чудеса

Няма как да не започнем с Китай: едно от най-великите строителни съоръжения – китайската стена, се предлага във вид на стаен термометър! Така споменът винаги е пред очите ви. Веднага след това се нарежда Айфеловата кула, която обикновено е под формата на ключодържател. И тук вече следва дълга поредица от важни постройки – например Бранденбургската врата, символ на Берлин, която в миниатюрен вид може да попадне във всяка колекция със спомени. Или пък кулата в Пиза, която – учудващо за туристите – все още се крепи под наклон.

Сувенир двуетажен автобус

Сувенир двуетажен автобус

Лондон има едни от най-атрактивните символи – червените двуетажни автобуси и телефонни кабини. В измислянето на сувенири в тези форми се вихри страхотно въображение: магнити за хладилник, острилки, гумички, свещи – какво ли не!


Вкусни спомени – защо не?

Шоколадови бонбони от Швейцария и Австрия, сладка от местни плодове, кленов сироп от Канада или специфични алкохолни напитки – с този тип хранителни сувенири винаги има малко риск да не стигнат края на пътуването в първоначалния си вид.

Добре обути, дори въоръжени

От Тайланд туристите обичат да си купуват сламени шапки – там те се предлагат в изключително разнообразие. Но с доста по-необичаен аксесоар за главата туристите се сдобиват в Норвегия и Швеция, където по сергиите със сувенири се предлагат викинг- ски шлемове с рога, и така могат да влязат в ролята на смели воини. В Холандия пък, след като нахлузят огромно дървено сабо, всички гости на страната искат да си тръгнат поне с магнитче за хладилник в тази форма.

С животинка в джоба

И така може да си тръгне човек от дълго пътешествие – като вземе за спомен малка фигурка на животно. В Индия това, разбира се, са малки слончета, които там са на изключителна почит. От Германия човек може да се сдобие с фигурка на мечка, от Австралия – на кенгуру… Костенурки, котки, бухали, орли – във всяка страна има по няколко града, чиито символи са свързани с животни. Така че събирането на колекции от статуетки животни като спомен от пътуване може да се окаже истинско приключение, ако човек си постави такава задача.

Най-необичайният сувенир

На върха на класацията за необичайни туристически спомени може да застане… мъглата в консервена кутия, която се предлага в Сан Франциско. Разбира се, на нея е написано „Да не се отваря“… Сред по-необичайните сувенири за спомен са и свързаните с традиционен мексикански празник – Денят на мъртвите, изрисувани черепи. Няма как да не споменем тук и големите, които в Чехия се купуват като топъл хляб, защото са съпроводени с удивителна история за сътворяването на голем от пражки равин, който така искал да защити народа си.

Матрьошки

Матрьошки

Интересни кукли

И те не са съвсем обикновени, щом става дума за сувенир за спомен: например на Хаваите най-традиционни са танцуващите кукли, предвидени за купетата на автомобилите. А в Русия магазинчетата за сувенири са пълни с матрьошки – традиционни дървени кукли с различен размер, които изникват една от друга.

През последните години е все по-модерно да се предлагат матрьошки с ликовете на различни шоу звезди и политици, но те са по-скоро закачки, отколкото любопитен спомен от Русия.

OPC КОМПЛЕКС – 90 капсули Възвръща здравето, младостта и енергията със силата на най-добрите природни антиоксиданти!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар