Как да се владеете в напрегната ситуация?

Конфликт, трудна ситуация или събитие, което ни вълнува, и ето че емоциите ни заливат и дестабилизират. Да се успокоим, преди да реагираме – лесно е да се каже, но как се постига?

Да владеете себе си е изкуство

Да владеете себе си е изкуство

Наблюдавайте се


Опитайте се да се видите отстрани, сякаш гледате театър. В съзнанието си дайте словесен израз на това, което става, например „Говорят ми агресивно“, „Гърлото ми е свито, дланите ми се потят“. Продължете вътрешния монолог с фразата „Постепенно се успокоявам“ или „Овладявам положението“. Ще ви бъде още по-лесно, ако говорите за себе си в трето лице като за друг човек.

Приемете емоцията

Най-добре е да осъзнаете яростта или тъгата си, за да можете да преодолеете физически състоянието си. Игнорирането на емоцията само я усилва. Реагирайте възможно най-бързо, например още когато сте просто нервирани, но не и разгневени. Кажете си наум: „Чувствам недоволството си“. Използвайте точните термини, за да си дадете ясна сметка за това, което изживявате, но имайте предвид, че думите притежават голяма сила – могат да ви успокоят, а могат и да усилят чувствителността ви.

С малко повече практика ще се научите да употребявате тези, които са ви полезни.

Използвайте тялото си

След като малко сте успели да възпрете реакцията си, направете някакво конкретно движение, което ще ви попречи да кажете нещо необмислено под влияние на емоцията. Най-простото е да отидете да вземете чаша вода.

Докато вървите, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Вдигнете поглед нагоре – това ще ви позволи да неутрализирате отчасти ефекта на емоцията. Когато човек гледа надолу, физическите усещания са по-силни.

След това изпийте чаша студена вода – този обикновен жест ще ви накара да стъпите отново на земята и да се държите овладяно.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар